Sunday, December 05, 2010

Hilangnya Hikayat Telur Mahawangsa

Macam biasa title mesti ada unsur hiperbola, metafora, metanoradanish, padahal benda yang nak disampaikan just 'hilangnya adat bagi bunga telur kepada tetamu'. Yes, dah lama dah hilang benda ni. Bunga telur setakat duduk dekat pelamin aje. Goody bag sekarang susah nak cari telur. Tak kisah lah telur melekat dekat bunga atau telur dalam kotak. Sekarang jadi trend orang bagi muffin, kerepek, keropok, candy, towel, kipas lipat, pisau lipat, aircond, kondom dan macam-macam lagi lah.


Tapi benda yang nak dicerita sekarang, mak abah Ayeem pergi tengok orang kahwin tadi siang, sampai je rumah macam biasa Ayeem adik-beradik selongkar goody bag tu. Yela, benda yang diburu of course lah candy dan jajan (keropok) kan. Tapi terkejut gila babeng bila tengok isi goody bag tu! Nasib baik takde sakit jantung.

Image by Blackberry 8520, memang harem punya quality!

Ahha, rare tak rare? Maggi kari sebungkus, Nescafe 3in1 sebungkus, Milo Fuze 3in1 sebungkus! Maybe jugak lah ada family diorang yang kerja dekat kilang Nestle kan. Hehe. Tapi mak Ayeem bertegas akan buat jugak bunga telur bila anaknya kahwin nanti. Ayeem tak kisah sangat lah, mana yang jimat. Asalkan telur Ayeem untuk isteriku seorang. Haha. Tapi siapa bini Ayeem eh? Lalala *tertunggu-tunggu*

P/S : Maybe adat bunga telur ni hilang dekat tempat Ayeem je, Klang/Shah Alam. Tempat korang macam mana eh? Barang apa paling rare korang pernah dapat?



Comments
89 Comments

89 Kokokan Suci:

Syat0za said...

" kondom dan macam-macam lagi lah." hahah.. lawak2!! hahaha

a'ah, skang ni org makin lupakan telo2 tu, skang suke yg bg coklat2 kebende sume tu.. =__="

Izamir Ridzwan said...

bb 8520 mmg x besh.. aku jual bb tu beli yg lain.. nyampah aku.. aik skrg stail bg meggi plak ke.. trend baru ni

jeera said...

HAHAHAHAHAHAHAHA!!!
boleh pulak kasik megi, neskepe, best tuu...

atiewawa said...

pergh, hebat gile! haha~

Ayeem Jemain said...

@syatoza hahaha kalau kondom suka aje! ;D

@izamir a'ah. tp aku ok je. aku bukan suka tukar2 phone.

@jeera haha thats why. ;D

@atiewawa hahaha nak bg orang botak lak kan bg maggi. ;D

Izamir Ridzwan said...

lepas ni org kawin bg sardin, beras pulak kot.. blk masak sendiri..ha3

ifah said...

kawan aku penah dapat kicap cap kipas udang sebotol yg kecik. comel... hihihi

Nieza Micha said...

hahaha!~ giler la... siap bg megie, milo, nescafe... selalu dapat jajan ngan kerepek jek... takpun sumi 1 peket... dia tak bg 1 or 2 bijik... bg 1 peket terus sumi tu... masuk dalam goody bag tu... hoho!~

zarifahmr said...

jangan diorang buat gila kasi durex sekotak sudehhh

Ayeem Jemain said...

@izamir haha beras 10kg sorang mau bankrap tuan rumah. haha.

@ifah haha kicap pon ade? yg kecik eh? hehehe cam best je! comel!

@nieza hahaha sumi 1 paket eh? ade2! byk kali gak dpt! ;D

@zarifah haha durex tu salah bg la kot. kalau tetamu bg kat pengantin durex sekotak ade la. haha

A.D.A.M. said...

unik2.

labu sayung pun salu jadi door gift. :)

Ayeem Jemain said...

@ADAM o yeah, ade ade. konon utk perhiasan tu kann... ;D

Irine Nadia MaRceLLo said...

kalo kat tempat irine, die kasi seekor ayam hidup2 dalam goody bag :)

Ayeem Jemain said...

@irine haha ganas gak orang melaka ni. ingatkan warga ayam island je. :p

Azrul Hisham said...

fuhh..memang 'rare' la dapat semua :D


Jom guling-guling disini pula:

Azrul Hisham -My Real Life

Zulfahmi Abidin said...

hahhaa.aku igt duduk jb jer dah takde bunge2.^_^ jb pling famous cokelet apollo perlbagai bentuk dan rasa semua same^_^

Ayeem Jemain said...

@azrul hahaha mmg rare!

@fahmie haha aku sbnrnye lagi suka jajan dpd telor. ahah

suffer8zine said...

rare bro, megi tu aku sental tadi

Terkini : Seluar Dalam Kalis Bom

Ayeem Jemain said...

@suffer haha megi tu sedap gak kalau da lame tak makan! ;D

-iEkA DaRLink- said...

ayam! siang tadi aku pegi orang kawen kan. dapat goodie bag kan. dalam goodie bag tu cume ade satu air kotak perise soya saiz besa. ;)

Ayeem Jemain said...

@ieqa hahaha agak rare tu! ;D

aculfolio said...

ok a tu bg maggie n nescafe. leh digunakan waktu terdesak :D

adei wat la tuk name/url tuk komen. terpakse aku pkai google akaun tuk komen :(

Ayeem Jemain said...

@acul haha aku just nak ngelak anonymous..

Hashira Yusoff said...

ni hah..tmpat shira akan dtg nak bg telur pengantin laki k0t..hahaha. *joke terlampau!

ntah la ayeem..lama gila tak pegi knduri kawen.. last pegi awal tahun lepas..dapat telur. :D

Ayeem Jemain said...

@shira haha mmg melampau. telor dia hanya utk sang isteri ok! ;D

wannurfazrini said...

wakaka , gila rare . makanan semua tu utk org bujang je . mana eh bagi org yg dah kawen (makbapak)! pekene meggi eh ?

Ayeem Jemain said...

@fadz hahaha tu la pasal kan. ;D

eiela said...

kat kampung pun sama jugaklah, orang bagi 'cikidis' or jajan je. Tapi yang kat atas tuh maggie pun ada, dashyat..

Latest Entri :
Sedihnya, Mereka Sindrom Down
Blogwalking Diganti Dengan Bloglarian

SnowladieS said...

ni majlis kawen sesuai utk budak2 unibesiti atau asrama an an hahahhak

wow isteri! wewittt

magnoliapert said...

Ayem ayem ayem, sudah lama tidak singgah disini, huhuhuhu.

Eh eh, kte baru bukak blogshop ni, then kte nak tukar link kte lah, tak nak ade '.blogspot'.

Macam mane nak buat eh :)

http://magnoliapert.blogspot.com/

amirah said...

rare?ilang ingatan lak.tapi kalo dapat balik bunga telur kenduri kawen sendiri aci tak?hehe..jimat kos sungguh tuan rumah tersebut. Akan ku bleklis beliau

mofaizmz said...

orang bagi sabun!!

DILA AMER said...

tak penah pulak dapat. nanti kawen ank buat laaaaa. macam best je. hihii

Ayeem Jemain said...

@eiela haha cikedis mmg biasa. maggi rare! mane nk dpt! ;D

@snow hahaha tau takpe. org bujang leh la bg maggi

@magnolia kena beli domain lah pert. tgk http://www.netkl.com/

@amirah haha mane aci. kemut namenye.

@mofaiz hahaha sabun nk buat makan ke ape? tp rasenye pernah gak dpt sabun tu. ;D

@dila hahaha buat lah. nasi minyak tukarkan dgn maggi. cool gak! haha

Kie-yu said...

heh! kie-yu mmg ada niat nk buat entri pasal ni tau. cekidout eh nnt :)

syafiqah ezam shah said...

amboi bagi meggi..haha..tapi oke ape?buat kerja kemasyarakatan tolong orang bujang..haha..jimat duit sikit..

tapi sekarang bayak kenduri kahwin bukan bagi telur ayam tapi telur asin..haha..lepas tu mcm biasa ah bagi jajan,muffin ngan ada cenderamata sikit.

magnoliapert said...

Ayem ayem ayem, nak tanye lagi ni, hehehe.

Kte baru bukak blogshop, link kte

http://magnosite.blogspot.com/

then bila nak tuka jadi

http://www.magnosite.com/

dah tak boleh sebab unavailable.

So, domain lain mane yg sesuai nak gune eh? .org ke .biz ke .net ke?

Ada cadangan? kte tak nak tuka magnosite tu T_T

Sophia Rani said...

lorwh..???? megi milo nes..??? pejadahnya.. maybe dia ni niaga kedai runcit kot.. huhuh...

bukan nk mengata kan.. kot2 pon, beragak la nak kasi berkat ke kan.. kalau tak telur pon, bahulu ke, kek ke.. haishh...

jgn riso, t ayeem dtg piah nye kawen kompomd pt telor.. haaaa.. nak tak nak tak..??? :P

Ayeem Jemain said...

@Kie-yu hehe yeke? wahhh! nnt aim cekidaut! ;D

@Syafiqah haha telur asin ade eh? rare gak tu! ;D

@pert maybe boleh amek BIZ kot. org tak sesuai. biz utk bisnes. net pon ok gak kot, tp cam tak sesuai gak. ;D
magno-site.com takde? :D

@sophia haha kedai runcit eh? maybe. hehe nak telor! bg telor besar sikit. telor penyu ke? haha

Cik Mieyrarif said...

awat pelik sgt ?
ahhahha.KONDOM

Shino said...

pergghhh...idea baru 2...leh tiru...ahaha...telur ayeem da mhl da skg...akaka...

Ayeem Jemain said...

@mieyra hehehehe!

@shino haha tau pon hang. mmg mahal. kuat!

Muhammad Khalis said...

What an awesome blog you own! i just can't stop myself from scrolling down!

Please keep writing,because I'll keep reading!

Ayeem Jemain said...

@khalis nyepamm

eqacashperlala said...

ouh!
style gile bagi maggi dengan bekalan air minuman.

Ayeem Jemain said...

@eqa haha mmg setail! ;D

Cikbelog said...

hahahaa lawak lah..tak penah-penah dibuat orang bagi megi ngan milo dan nescafe bagai..haha majunya dunia skang

Ayeem Jemain said...

@cikbelog hahaha maju sampai hilang adat. nnt anak cucu kita taktau ape tu bunge telor. T__T

anamizu said...

"Asalkan telur Ayeem untuk isteriku seorang."
hahahaha
adoila ayemm nih.. =))

Ayeem Jemain said...

@ana hahaha ana org pertama sedar word tu! ;D

Afiefah Safieni said...

wah bgus punya kenduri la,xbagi telur

adoih ayeem jemain lucah2..
ni mesti sebab kwn dengan hamzah ian ni..

syamimi fatin said...

oelik btul ye bgi megi... selalu kalu kat blik kenduri kt kg, dpt mcm bekas pasu yg kecik2 tu... yg kalau baling memang pecah la...

Ayeem Jemain said...

@afiefah haha bagus kan? rasa nk tampaq. haha mane ade lah. dia lg lucah.

@syamimi hahaha pasu tu tah pape. tak leh makan. :p

noorafzan said...

mahal tu barang2 dia..
budget besor juga ni ha..
lala~

Ayeem Jemain said...

@noorafzan haha ye tak ye. mahal tu milo ngan nescafe tu kan?

cg_mila said...

fuyooooh!megi dowh!hahaha.sumpah!x pernah ku jumpa.nseb bek kt kg gua, masih mengamalkan adat bg bunga telur kt tetamu.ngeh3:)

Ayeem Jemain said...

@mila kampung mu kek mano? haha

oh farah said...

mak aih! ini betul2 rare!

Ayeem Jemain said...

@farah hahaha! terkejut kan? ;D

YasminLaa said...

tu dia. sampai kondom pon on the list -_-
apa apa pun.situasi yg sama gak.
tp kbnyakan gula2 je la. mntang2 la min budak2 kan -_-

Ayeem Jemain said...

@yasmin haha kalau min dpt condom mst suka kan? siap dtg berkali2 nk dpt condom free. hahaha. hehe gula2 best apa! ;D

chittysarah said...

wahaa~~
pakej tuk makan sehari~~
mentang2 raja sehari..

paling pelik mak dapat tupperware ngan segala macam dalam tu..
nak bagi bekal tuk 2 3 hari kot..

hahahha

Ayeem Jemain said...

@chitty haha tupperware lak? nasib baik tak bg polistrin nasi bungkus.

Lelaki Ini said...

hahaha
sharing teloq x leh kew???

Ayeem Jemain said...

@lelaki hahaha ko nak telor aku ke? jgn la, ko geget kuat. hahaha

Amirrah Zawani said...

hahahah!! telur ayeem mstilah utk bini dia seorang.. mcm2 dh org letak sekarang.. jarang dpt bunga telur dah..

Ayeem Jemain said...

@amirrah haha takde la, mane tau mira nak kongsi ke? HAHAHA

zaL_cdpx said...

kalau aku.., aku bg aiskim bentuk tengkorak.., then kek pn design tengkorak, siap ader darah leleh lg wa cakap lu.., tp wa pn suke beg2 tu,. wa suka crik telor sbb rsa telor kndurik len skit.. tp rsa telor ko aku tw mmg xsedap.. hahahaa

tp salute r ! best gler dpt megi.. lama tu xmkn ~

Ayeem Jemain said...

@zal hahaha ko tak rase lagi, kalu da rase, hingga menjilat puting wa ckp sama lu. ahhh nak emo je gift2 ko tu.

Umie Nadhirah said...

apesal orang tu bagi Mee Maggi...?
hadoyai.........................Dia tau Ayeem balik rumah lapa lagi.haha! minum ngan 3 in 1 .perghh.haha.


ehem3..Ayeem,bila nak wat header umie plak. Takkan si hamster je dapat? HARHARHAR...

Ayeem Jemain said...

@umie hahaha tapi bukan ayeem yg dpt, parents ayeem. damn, stalker gak bapak pengantin tu eh sampai dia tau ayeem kuat makan. haha.

hahaha, hamzah bukan dpt la, dia beli. ;D

Umie Nadhirah said...

Bapak pengantin tu tgok Ayeem soleh sangat.HAHAHAHAHA!..

Oh Hamster tu beli ke? ingat free.hahahahah!

Ayeem Jemain said...

@umie haha ye saye mmg soleh. alhamdulillah ye kawan2. haha.

hahaha free celah mane, kang kena cop gay lak! ;D

Huda Luna said...

mmg rare lah megi dlm goodie bag!
apekah!

Ayeem Jemain said...

@huda hahaha mmg tak paham la. ;D

Amalina Jo said...

slalu dpt jajan mcm p birthday party pulak :)

Ayeem Jemain said...

@amalina haha tu la pasal. tak mcm2 kanak2 plak

Nur Izuwa said...

salam. aik cam dapat benda nie gak masa kenduri kat teluk menegun aritu. agak-agak rumah sama kut. hehe. mmg tuan rumah keje kilang nestle pun. :)

Ayeem Jemain said...

@izuwa hahahahahahaha yela tu. teluk menegun tak jauh pon. oh da agak dah! haha

Kie-yu said...

Mengota janji
hehe :p

Ayeem Jemain said...

@kieyu hehe da baca. ;D

MANZARINA said...

Tak penah dibuat org.... kek melaka masih guna tolo ayeem... eh...masih guna tolo ayam lagi

Ayeem Jemain said...

@manzarina haha jgn telor ayeem! ada 2 je! :p

Eyka said...

untgg laa dapt meggi sebungkus..hahaha;p


<---klu ayam dgn domo agak2 bole kawen tak? haha:P

The Garang said...

sama la telo aku pun. kire telo kau je kan

Nyamuk Terbang said...

kaya tuan rumah nie
blnja tue mahal lg dri seketul telur

err seketul ker??

DylaOuhLalaa said...

eh2. mak abah kite pon dpt mcm tu. ntah2 kenduri yg sama. dekat padang jawa eyh?

Ain said...

dapat goody bag, dengan muka yg lapar aku bukak, dah terbayang jajan sedap-sedap. sekali bila bukak yang ada hanyalah bunga plastik, sabun bentuk love, dan kipas tangan. apa yg aku nak telan? ya.. sangat tidak rare.



maaf ini bukan karangan. kbai

Ayeem Jemain said...

dyla haha tak lah. telok menegon.

ain haha telan je sabun tu