Monday, January 24, 2011

Evolusi Ayeem Ayam

FASA 1 : 2010 - 15 Januari 2011

FASA 2 : 15 Januari 2011 - 24 Januari 2011

FASA 3 : 24 Januari 2011 - Entah bila

KEPUTUSAN UNDIAN
SEBAB BERTUKAR DARI FASA 1 KE FASA 2
1. Header image/png lebih cepat load (kot) daripada header flash, walaupun size header flash lebih kecil.
2. Sistem navigasi yang payah. Even menu FASA 1 lebih menyerlah siap ada gambar kartun-kartun tu (more noticable), tapi menu flash tak boleh right click. Agak payah untuk korang kan? Sebab tu aku buat javascript/HTML punya menu sekarang.
3. Nak bertukar daripada tema comel kepada tema yang lebih eksklusif (kononnya).
4. Dari segi template pulak, fasa 2 lebih kemas sidebarnya daripada fasa 1 punya.

SEBAB BERTUKAR DARI FASA 2 KE FASA 3
1. Aku tukar sebab aku perasan follower aku agak lembab naik bila tukar kepada header biasa. Haha. Header main peranan penting mungkin?
2. Bila pikir balik, aku ni flash developer, buat game, header, banner, widget, tapi takkan aku sendiri tak pakai flash header kan?
3. Header sekarang ni jauh lebih kecil daripada flash header yang lama. Yang lama 170kB, sekarang hanya 8kB. Sebabnya, header flash lama guna frame motion, while sekarang ni motions tu generate by code yang aku main copy-paste.
4. Header sekarang lebih simple, kemas dan tak semak.
5. Header sekarang lebih membuka mata dan interaktif, korang boleh main-main dengan huruf-huruf tu dan mata jugak. Siap ada jam real lagi. Aku letak jam sebab takut korang leka main game kat sini sampai tinggal solat. Haha. Pedih tak?

Korang rasa-rasa suka header/template fasa 1 ke fasa 3? Dan kenapa? By the way, sesiapa tolong jangan cakap, "aku rindukan ayam-ayam ko". Tolong, sobs, aku pun rindu. Diorang lari, merajuk sebab aku lebihkan si Ngungu ni. x(



Comments
91 Comments

91 Kokokan Suci:

alisha said...

FASA 3 ! lagi smart . simple :)

SweetyMui2 said...

GILER LAMA xjenguk blog nih! haha..bz.huuu.header cantik.mata ayam gerak2 ikut cursor! cepat load dari dulu.template ok.ayeem gay ayeem ok.hakhak :p

*gurau banyak, jangan marah :D

ofcuz said...

haish,kang aku romen ko kang sebb asyik tukr je.. hahah

MATAHARI said...

syiot. aku leka main huruf2 ko. -___-

chuu said...

maen header smpai juling ahaha
btw, bestnye terer bab2 ni >.<

mahirahkamal said...

suka yang second. simple and comel sebab dia goyang-goyang

Robot | Sakti said...

eh..
mata juling.

hahahahah

yang ni dah handsome dah bro.

wannurfazrini said...

apa2 header kau pakai pun aku sukaaa . lahu je bila on page kau !

apa kata kau watkan aku satu ? keh keh keh !

Miss Ran said...

hehe ayeem sume lawa la..y ni simple but teruja tengok gerak2...

nak satu header haha

Mr. Swift said...

Huish ringan gila Ayeem. Best ah pandai design! Huhu.




Psst! : HURRY GIRLS! The Most Unacceptable Contest Ever In 2011!
Psst! : FUNNY! Apa eh yang berlaku kalau Facebook dah tak hot dah?
Psst! : WOW!Bukti Orang Israel Support Orang Melayu Takdelah Teruk Sangat Kut. SERIOUS!

Nadd said...

comel siot! ggrrr.

fauzibest5 said...

haa,,cenggini ok ler sikit ayeem.no 2 tu macam x menyerlahkan sangat.time memula masuk blog ni ritu,ko guna no 2 tu aku ingat blog ko dah kena hack.hahaha

suffer8zine said...

wahhh huruf header die berjoget2, den pun nk juga, huhu

Terkini : 10 Sebab Lelaki Membujang

Janggel said...

Ayeem

Aku suka part mata ko boleh juling2 bila mouse aku gerak gerak kat muka ko hahahaha

azie5ouh!8 said...

whoa..game developer...!!

Syat0za said...

lagi cun siott header skang ni! =D

Syat0za said...

siap jam lagik tu weyh! haha

Puan Besar Shag Yahaya said...

Hahahahahahha. Macam best pulak main main kat header tuh! :P

Zul UnicBoyz said...

best main mata lu

MyzaAli said...

suka yg palinh mula skali. sebab tu kita *jatuh cinta* pada ayam.

bukan ayeem =.= maaf. KAHKAH!

Zana Zingaa. said...

haha wehh jeader ko cun je beb. tapi tetap suke yg 1. smart siotttt. :)

JuanYuan said...

pergh..aku suka header baru ko ni..mmg kretip abes la bro..gud job!

btw,mana ayam2 ko?*buat2 tnya

Ayeem Jemain said...

@alisha hehe kan? tenkiu

@sweety huhu sampai hati kanda. hehe bagus, komen yg padat dan mampat! haha

@ofcuz hahaha jangan lah. saya suci lagi

@matahari hahaha bagus! tu yg aku nak

@chu hahaha leh ganti fatimah juling

@mahirah hehehe sama. sepp!

@robot hoho thanks bero'

@fadz lahu tu apa? haha. nak satu? hotel dulu, hahahaha

@missran hahaha sume teruja. nasib baik tak ghairah haha. takleh. :p

@mrswift huhu pandai sikit2 je. bukan terer sgt. animation lbh ;D

@nadd haha jgn jeles! ;D

@fauzi hahaha hack siap! ;D

@suffer haha ko nk yg berdangdut ke bersalsa? ;D

@janggel haha suka main mata la ni?

@azie flash game je. huhu

@syatoza hahaha cun eh? thanks. yeah, jam betol tu bro! haha

@puanbesar haha aku pon syok sendiri gak! haha

@zul haha best lagi main huruf! ;D

@myza haha jatuh cinta kat ayam watpe. tak myzaim la camni. myzayam jadinya nanti. hehehe

@zana no 1 gak? huhu.

@juan hehe aku pon suka. thanks! ;D

Nieza Micha said...

yg ni dah ok dah beb.. cun.. ensem... time dia juling sgt klakar... haha...

*camne kau wat huruf tu bergerak2...? ajar weh.. serius nih...*

huhu...

Anip™ said...

header ko cantik, yang mana2 pon tak kisah. bwahahah

BLOG GEMPAKZ SIOT

anies anessa said...

1 pon ok..
3 pon ok..
dilema la..

Izamir Ridzwan said...

siyes aku jeles dgn header ko!!!!

Ayeem Jemain said...

@nieza ok, nnt aku bg link :)

@anip haha bagus, tak memilih. keke

@anies haha dilemma takpe, jgn trauma

@IR hahaha. jeles nape. ko kan ade header flash gak ;D

arep_lockermonth said...

arep tak pernah tgk b4! tapi yang sekarang nih semard!

arep_lockermonth said...

arep tak pernah tgk b4! tapi yang sekarang nih semard!

Ayeem Jemain said...

@arep thanks bro! ;D

MR.ScreamO said...

Yeah!!header wajah baru.cool(jeles)haha

Wanybunny said...

suka yg latest ni, boleh drag2 gitu hehe

Ayeem Jemain said...

@screamo jeles takpe, jangan dengki hahaha

@wany hehe best main drag2 kan? *syok sendiri*

eni said...

aku tanak bagi pandangan ape2..
tapi aku nak kau buat header utk aku..
wink2~

yoi said...

hebat betul =.=" nk juga boley?
siap ade jam lak tu, mate ayam gerak2.
hmmmm.

yg fasa 1 minat juga. fasa 2 kurang minat. =D

Ayeem Jemain said...

@eni takmo :p

@yoi takboleh :p kurang minat plak ;D

yoi said...

uuuuwwwwa. kedekut. sy tau la sy seorang yg 'buta'. xbaik kedekut tahu, tuhan mara.

Niz said...

TETAP SUKA YANG FIRST!


*SENGAJA CAPSLOCK UTK MENUNJUKKAN PERASAAN SEBENAR!

HAHAHAHA

Ayeem Jemain said...

@yoi buta apa? haha

@niz haha sabar cik kiah.. sabar haha

yoi said...

buta IT. =.="
k fine. gelak la. gelak kuat2.
sy ni org kampung,
blaja pon kat sekolah pondok je.
-____-

Ayeem Jemain said...

@yoi haha tak terasa nak gelak pon :D kalau buta IT mane reti main blog. haha nampak sgt tipu

yoi said...

hahhahaha im a gud stalker.
u never know when i stalk ur blog.

tp siries buta gila.
adobe pon tader dlm laptop ni.
software ngarot2 je ade kasi berat laptop.

Ayeem Jemain said...

@yoi haha stalker blog takpe. kalau stalker tuan blog, agak takot. haha

Taufiq Tiramisu said...

sokong fasa 3..
simple tu menarik..
hehehe

Taufiq Tiramisu said...

satu lagi ayeem, timer kasih sangat2 password tutorial tu..hehehe..

maseh2..

Ayeem Jemain said...

@taufiq yeah! hehe. welcome ;)

oshin said...

ayeemmmmm nak satu bole header tuh . haha . suka kasi juling mata dya . hahaha ;P

d_LA said...

HASIL KEJE AYEEM SUME NICE LA..TERKAGUM SESAAT..HEHE

Ayeem Jemain said...

@oshin hehe mane boleh senang2. ;D

@dla hehe tenkiu dla! :D

Echin Nadiossa said...

suka fasa 3.nyiahaha.nampak lebey kacak (ai puji ada makna ;p)

Ayeem Jemain said...

@cici haha apa maksudnya? ;D *buat2 taktau, even mmg betol2 taktau*

iqbalhakimi said...

ayoyo...,header baru bikin aku jeles lah yem...hahaha..dasyat ni yem..aku tak puas klik ka header ko...layan tulisan gerak2 tu...haha

Ayeem Jemain said...

@iqbal hoho jangan jeles bro! ;D

azie5ouh!8 said...

game jgak kan..course i kat utm ni pun kena buat game tuk final assignment setiap sem..

Ayeem Jemain said...

@azie pergh cool! game apa 3d ke 2d? language? company tmpt i keje ramai dpt budak practical dpd UTM. kalau kenal absyir (somalia), seyyid kaya (turkey), layla sakar (turkey) ;)

adrinaqamarina said...

aku tak sempat nak tengok header biasa ko yang before ni sebab blog ko tak ley bukak.

tapi aku suka la header skunk! haha. best maen3 huruf4 tu.

best kalau boley belajar buat~

azie5ouh!8 said...

yg x taw lg la samada buat 2d or 3d..br 1st yr arr..skrg ni maseh blaja C++ la..dieorg amek course apa cuz kat fac i nie ada 6 major..huhu

Ayeem Jemain said...

@adrina sama cam dalam gambar lah. png je lah. gambar static. takde gerak2 ;) hehe tutorial kan ade :D

@azie pergh C++ tu. grrr. diorang cos software engineering kot. ade?

KiFli si Dolce said...

suka giler header baru kamu....

KIFLI MALLY

Ayeem Jemain said...

@kifli hoho thanks! :D

tiqaa said...

semua pon cantek okay. gerenti semua org pon setuju :D yg skng mata juling2. haha

Ayeem Jemain said...

@tiqaa haha yeyeje tiqa. pilih satu je la. ;D

tradoisoo! said...

fasa 3 ! coolio gila lah .
mata cik ayam tu boleh buat juling2 kalau kita drag dia . hahaa :D

azie5ouh!8 said...

ada course tu..course yg i amek graphics and multimedia software..

Ayeem Jemain said...

@tradoisoo haha mata je? huruf2 tu tak suka? ;D

@azie wahh macam best course multimedia. mesti hebat ni :D

Sophia Rani said...

fasa 3 mmg mantop!! :D

Ayeem Jemain said...

@pia hehe tenkiu! ;D

Sophia Rani said...

suka main mata dia.. hahaha.. gerak2 ikut mouse

Ayeem Jemain said...

@pia hahaha. ayeem lg suka main huruf2 tu. campak jaoh2. haha

azie5ouh!8 said...

xla tere sgt..br jer blaja..hehe

Ayeem Jemain said...

@azie hehe takpe la, pelan2 kayo, nnt dah habes blaja, da keje, mst terer punye. kompom! tp kalu betol2 minat multimedia/graphic lah :D

azie5ouh!8 said...

minat arr..mmg best arr wat graphics ni walopun agak payah utk buat coding..huhu

Ayeem Jemain said...

@azie eh wat graphic ada buat coding plak? ;D kalau flash ye la :D

azie5ouh!8 said...

ade la..kalo x de mmg bahagia la i..

Ayeem Jemain said...

@azie haha mmg bahagia gila kot takde programming. tp kadang2 ada rasa rindu plak nak buat programming haha. gila kan? ;D

azie5ouh!8 said...

bahagia ke buat pogeming?? br pogeming, nnt dah masok next yr 4 sure blaja java & c#...makin gler kot..

Ayeem Jemain said...

@azie best gak, best bila dpt solve error. hoho! puas! yeke? i dulu sem 1 dah blaja java. oo skg takde blaja OOP lg ya? so far pogeming apa yg da study?

azie5ouh!8 said...

perghh..kalo pogram dpt run pun dah syukur gler..ayat yg plg membahagiakan ialah tym build tu successful..OOP tu maybe next yr blja tu..skrg ni br jer sampai pointer kat dlm C++ tu..

Ayeem Jemain said...

@azie haha mmg syukor. bug and error tu musuh pogemer! haha. pointer? hehe tak paham sgt pasal C++ ni. tak study pon hehe

azie5ouh!8 said...

pointer ni agak membengongkan..sekejap wat new cells then sekejap blaja delete cells..quite hard..blom lagi masok java n ect..

Ayeem Jemain said...

@azie cells? dah mcm html dah hehe

azie5ouh!8 said...

ntah arr..x paham sgt..yg pasti dier ada new and delete..hoho..html tu pun ada blaja gak tp subjek laen arr...

Ayeem Jemain said...

@azie haha pening2! takmo cita prog dah :p

azie5ouh!8 said...

tym buat pogeming ni la best mencarut..lol..dah dah..no more pogeming..nnt kalo ada prob pasal java o flash bleh la tnya kat hang kan...hee

Ayeem Jemain said...

@azie hehe kalau pasal flash boleh lah tanya. kalau pasal java. lupa sudah command2. kalau oop sikit2 boleh lah. hehe. nak terer, tanya shino.

azie5ouh!8 said...

shino tu sape?

Ayeem Jemain said...

@azie dia ni haa http://shinoxyuna.blogspot.com/. dia game programmer tempat aku keje. aku game artist, game programmer kadang2, sikit2. hehe

Azizah Arifin said...

yg first sekali tue cantek3..:)

Azizah Arifin said...

fasa yg first sekali tu chantek3..Thumnbs up..:)

Ayeem Jemain said...

@azizah haha cantek eh? boleh laa ;p