Wednesday, January 05, 2011

Kisah Seorang Drummer Cap Ayam

AMARAN : Entry ini hanya untuk peminat muzik. Kalau tak berminat, takpe. Kalau bosan, padan muka. Entry ni bertujuan nak cari member yang sama minat.

14 tahun : Dengar lagu kat radio, kaji-kaji bunyi drum, air-drumming practice.
17 tahun : Ikut kawan pergi jamming, perhati dia main drum. Teruskan mengkaji.
18 tahun : First time mengetuk drum dalam seumur hidup. Drum aku beli sendiri, letak dalam bilik. Aku tak pernah jamming sebelum tu, sebab malu & tak confident nak main depan kawan-kawan. Aku memang pemalu, korang jangan tak tahu.
19 tahun : First time perform depan orang ramai dekat event kolej aku.
20 tahun : Second time perform depan orang ramai di Battle of The Band KPTMKL
30 tahun : Harap dapat main macam ni. Nak kena bela rambut panjang jugak kot.

Time ni BOTB kolej aku tu. Dahi aku memang luas macam Khairul Fahmi Che Mat
Custom drumkit dekat bilik aku. Disaluti practice pad bagi mengelakkan amukan jiran
Electronic drums brand Casio. Biasa je. Nak best Yamaha lah.
Muzik Corner (pergh corner siap. dah macam mamak) dekat bilik aku. Agak2 berapa riban aku spend?


Ingat Mr. Bean reti buat muka seposen je ke? Dia pun reti main drums ogeyhh!



Comments
64 Comments

64 Kokokan Suci:

The Nurul said...

fuyyyooohhhh

one2paii said...

puh dasat la lu bai..ado darah seni cam gua la gak tuh kan..kira persamaan la kita kan..bezanya,lu pandai men drum,gua pandai dengo orang men drum,mmg kita dilahirkan untuk menjadi anak seni kan..kan kan

iqbalhakimi said...

terbaek r yem!!...ajar aku main drum!

Hashira Yusoff said...

ehehe,,best la ayeem. mesti byk spend utk beli sume benda alah tu an.. :D

SyafiqaNabila said...

terpegun ngan yang last..mr Bean..haha

MATAHARI said...

serius, aku suka collection ko. sebab rumah aku kecik, n adik beradik 4. aku xde space nak letak.
time keje br dpt beli sendiri. n yg mr bean tu, lepas aku bc entri ko lepas aku trs mhayati drum balik kat utube n jmp vid yg sama, smart gile dia buat.kreatif.

-iEkA DaRLink- said...

auuww ayeem pandai main drum?
nak kapel ngan ayeem boleh? ahhahha. ;)

mofaizmz said...

aku pun minat dgn drum brbanding guitar.. cuma xde pluang je

Ayeem Jemain said...

@nurul haha takyah fuyoo sgt ;D

@one hahaha darah seni eh dgr drums? haha betol2. kalau aku letak drum depan kau, mesti kau boleh main teros kan? sama cam aku dulu ;D

@iqbal haha aku nak ajar pompuan je boleh? haha

@shira banyak! dan menyesal -,-

@syafiqa haha dia terer!

@matahari bilik kecik lagi senang. bunyi tak bergema. kalau bilik plak byk baju tersangkut, kusyen, langsir ape sume, lg kedap! mmg cool!

@ieka haha nape nak kapel lak? ;D

@mofaiz haha aku lak tak reti sgt main gitar. tp mmg tak berminat sgt pon haha. gi je book jamming studio, ketok sorg2. :D

iqbalhakimi said...

OMG..aku rasa terpinggir..but im not gay,im okay...hahaha

MR.ScreamO said...

drum is the best!..bleh jdi geng ni..hahaha

Shag said...

Pergh~ Orang cakap Casio okay lagi dari Yamaha? Entah lah. Shag tak pro. Kiki :P

http://shagcomot.blogspot.com/

Ayeem Jemain said...

@iqbal kena tukar jantina la haha

@screamo wahh suka main lagu screamo la ni ya?

@shag maybe keyboard ye kot. drum casio aku dah 2 kali rosak pad nya. yamaha ada macam2 attachment. siap ada pad untuk real pedal.

cimut munniey :) said...

ayeem ! cmne fungsi practise pad tue? mmg kompem ah jiran takkan mengamuk? HIHI..

p/s : xpayah susa susah pakai practice pad , pad lain pun dah cukup and murah HAHA

Ayeem Jemain said...

@cimut practice pad tu cuma pelapik getah je. kalau ketok tak bunyi lah haha. tp perasaan/pantulan bila ketuk tu lebih kurang sama mcm ketok kulit drum betul. haha pad tu watpe. pad tu tampal kat dahi je haha

Nieza Micha said...

fuiyooo.. ayeem...!!!
nak sain...^_^

dedeyfadzly said...

DAH LUPER KER BRO... KECIK2 MASA BERSUNAT KETUK2 LUTUT... AHAKZ..

Ayeem Jemain said...

@nieza boleh boleh. bak dada. hahaha

Ayeem Jemain said...

@dedey hahaha ade eh? aku rasa takde buat petua tu pon ;D

eni said...

ahh seksi plak mr.bean buat muka toya gitu..
takpe..mr.ayeem tak tergugat lagik..ahaakkss

Nieza Micha said...

hahahahamboi..!! tampar nak...?XD
weh.. pinjam drum.. aku nak gak try ketuk2 mende alah tu... hehehe...XD

JuanYuan said...

pergh..mmg best r kalau boleh pergi jamming umah ko..hahaha

aku hanya mmpu memiliki sebuah gitar letrik jer..hahaha..tu pon dah garu kepala..

kalau nak beli drum set rasenyer tak sanggup..haha

Niz said...

Main drum, boleh buang tekanan kan?

Ayeem Jemain said...

@eni hahaha tergugat lah. dia kacang. sume suka kacang haha

@nieza haha mane boleh. nnt rosak!
*mcm budak2*

@juan haha best kalau dpt jam tu. aku dulu sblm battle jam kat rumah mmber je. bawak drum casio aku tu

@niz boleh! main ketok2 best!

Zulfahmi Abidin said...

fuyo...ko satu2nyer drummer berkaki aym kt malaysia nie kot.^_^

Ayeem Jemain said...

@fahmi hahahaha kata ayeem ayam dak?

Robot | Sakti said...

aku tak tahu pulak mr bean tu spesis ayam jugak.

keh keh keh

Ayeem Jemain said...

@robot eh bukan lah. dia spesis kacangg

Ninie said...

ayeem, pewot kat gmbr main drum tu cover sket. terangsang i tgk pewot u. wakakaka

4min93~~ said...

haha... suka drummer mr.bean :P

TERKINI
1)http://tutorial-amin93.blogspot.com/2010/12/dimana-kawasan-lepak-ku.html

2)http://tutorial-amin93.blogspot.com/2011/01/dimana-kawasan-lepak-ku-part-2.html

3)http://tutorial-amin93.blogspot.com/2011/01/erti-cinta.html

cik zaza said...

cool..muka mr. bean syok gile main drum..hihi

zarifahmr said...

kenapa mesti nak same kan dahi dengan KFCM?

aku kawen nanti ko jd drummer utk kugiran boleh? hahahaa

░♥si lampu neon♥░ said...

WAHH KO MINAT MEN MUZIK GAK KE?? HEBAT SIOOT

CHECK ENTRI MANTAP NI :
# ANALITIK NUFFNANG & ALEXA SILAMPUNEON MENCANAK#
# CARA HACK HTML KOD BLOG ORANG#
# KENNY ROGERS ROASTERS JAYA JUSCO MAHKOTA CHERAS#
# CARA BUAT AUTO HIDE MENU#
# QQ RINGS DONUT !#

MR.ScreamO said...

aku xmain..aku screamo fan .nyanyi je.susah gila nk main lagu screamo...kau minat screamo tak?band faveret kau apa?

NAJ HEBAT said...

main drum best. Boleh hilang tension. Yamaha. Jom!

Nadd said...

mase battle of the band college tu.
















MEMANG BEST!!!!!!!!!! :D

ini BELOG SAYA

Hashira Yusoff said...

eh? ckp minat..knp menyesal plak??

wannurfazrini said...

perghhh ayeem nnt ada show , roger ahh . nak tgk gak !

Wan Gerrard said...

dasyat giler bro pndai main drum..salute2.hee~
berkaki ayam lg tu

Zulfahmi Abidin said...

haha.ye tak ye jgk kan.patot aku nampak cagu kat situ.^_____^

Ayeem Jemain said...

@ninie haha tajam tol mata dia. hehe kantoi lak. :p

@amin haha cool kan?

@zaza hehe tu la. muke nak real

@zarifah hahaha entah. haha boleh, murah je. harga artis, rm50,000. haha

@neon minat la dhey! hehe

@screamo aku screamo zaman dulu ade la jugak. alesana, silverstein ape sume. screamo tak susah sgt. metal jauh lagi susah. lg2 death metal. mmg gila haha

@naj haha apa yg jom?

@nadd hehe ko ade eh? lupa. best amende. bosan gak lah. salah pilih lagu. kalau band lain ye la best! :D

@shira haha sbb rasanya tak perlu. kalau nak pon beli electronic tu je la :)

@fadz hahaha boleh2. show dkt hotel. haha

@wan ala, aku main ayam2 je haha

@fahmi shhhh! haha

eyqa haziqah said...

waa .. teringin uh nak maen n blaja maen drum tuh .. nampk best ..

░♥si lampu neon♥░ said...

RAKAM LAA MASUK YOUTUBE LETAK KAT BLOG =p


CHECK ENTRI MANTAP NI :
# TGK WAYANG BERSAMA NUFFNANG, SEASON OF THE WITCH #
# MAXIS OM NOM NOM RACE#
# ANALITIK NUFFNANG & ALEXA SILAMPUNEON MENCANAK
# DURIAN D24 PALING SEDAP DI DUNIA #

Sophia Rani said...

walaweyhhh... boleh sy hire awak masuk dlm band sy???? hehehe

Echin Nadiossa said...

saya minat piano.jom tubuh band.mhahahha ;p

Ayeem Jemain said...

@eyqa hehe mmg best! amek klas la hehe

@neon haha takmo la. tak terer

@sophia haha tak terer la pia

@cici haha baru minat da nk buat band?

Echin Nadiossa said...

hahah.harusss.;p

Ayeem Jemain said...

@cici gila glemer kan dia ni haha

Gayahspears said...

oit ayem!!!
ade bran ko nk jamming dgn aku??? hak3 jum3 lepak dgn myband!!huhu

Ayeem Jemain said...

@gayah tanak lah. aku tak terer. hehe

Encik Ska said...

Jom buat band dengan aku, hehe ;)

Ayeem Jemain said...

@ska haha music ska aku tak sanggup. pattern drum dia lain bro ;D

ikaibrahim.. said...

bestnye maen drum.wuwu

Ayeem Jemain said...

@ika huhu memang best! :D

Taufiq Tiramisu said...

Mr. Bean Rockss!!
:D

Ayeem Jemain said...

@taufiq yeah! ;D

adrinaqamarina said...

eh aku suke jugak! tapi skunk dah tak aktif la.

next month, ada battle of the band kat egypt, jom lah kalau nak join. hehe.

Ayeem Jemain said...

@adrina ko suke main drum? biaq betoi??

Faiz Tapit said...

aku boleh main pkul telor je
hahah

Ayeem Jemain said...

@faiz jentik telor best gak!

Warlord said...

demo ado band doh ko bro.main genre muzik gapo.lagu2 metal bleh main ko?

Ayeem Jemain said...

@warlord dop. mae agak trabor lagi be. haha

Anonymous said...

nice la bro..
mesti slalu practice dkat ipad sblom kuliah kan.. (^_^)..

Ayeem Jemain said...

anon haha ni mesti budak kelas ni. grrr