Thursday, January 20, 2011

Perempuan Perlu Pandai Masak Ke?

Berat badan aku naik gila-gila sejak aku berhenti belajar ni. Yela, ingat senang ke nak maintain badan bila duduk kat rumah parents? Mak masak sedap-sedap je kot. Kalau nak diet pun payah, mesti akan terikut gaya pemakanan family. Bahaya jugak kalau bini aku nanti masak sedap sangat. Tapi kalau tak reti masak pulak, mahu kena maki dengan mak aku. *Takut tak wahai perempuan-perempuan di luar sana?*


***************************************  TRIVIUM TRIVIA **************************************

Baju pink? Saya bukan gay, saya hanya gay-bang
Tahukah korang aku pernah kurus? Tapi aku sendiri tak perasan, bila dah gempal baru perasan. Time tu semester 1 dekat KPTMKL. Aku sengkek gila time tu, duit MARA, duit PTPTN satu hapa tarak. Disebabkan aku taknak terlalu nyusahkan mak bapak aku, aku pun jimat lah. Hari-hari makan benda sama. Siang makan "nasi + kuah kurma + ikan sembilang goreng + air kosong", dengan harga RM2 je. Malam hari pulak makan "roti 3 keping sapu kaya pandan", dengan harga RM3++ untuk tiga hari. Gambar di atas adalah hasilnya. Tak payah nak guna minyak lintah produk dR. Rozmey bagai.

***************************************************************************************************

Berbalik kepada soalan, perlu ke perempuan ni terer atau pandai masak untuk jadi isteri yang amanah *tetiba* ? Pada aku, TAK PERLU. Diulangi, TAK PERLU. Apa? Ulang lagi? Sula nak?? Pada aku, perempuan tak perlu pun pandai masak, tak perlu masak sedap. Perempuan yang rajin atau suka masak pun dah cukup bagus. Kalau dah kahwin nanti, kalau nak masak, just cari lah resipi dekat internet. Apa susah? Yang penting perempuan tu suka senggama jugak. Memang takde kena mengena.

Korang rasa macam mana? Yang tak reti masak mesti setuju dengan aku kan? Haha.

P/S : Kepada yang menyambut Thaipusam, cucuk pipi elok-elok ya. Kang nak minum pun susah, asyik bocor je. :)



Comments
96 Comments

96 Kokokan Suci:

Robot | Sakti said...

gua nak bini gau boleh masak.
kalau dia takleh, meh gua ajarkan.

hahahaha

Robot | Sakti said...

gila kurus.

hahahaahaha

meaw said...

jom like pic ni ...kena like page ni dulu bru ley like, http://www.facebook.com/photo.php?fbid=484075425807&set=a.483869670807.260851.130763970807

lassiegewdix said...

peh jejaka ayammm .
kurus gilakkk dulu .
yup3 .
lassie pun dok rumah family .
badan bertambah gemok !
tak kan nak pandang jep kan masakan ibu ? walaweeeeeeeyh !
tak boleh jadi kan ? hahaha .

tak suke memasak
tapi boleh memasak
tapi tak sedap
tapi tetap boleh dimakan :P

Ayeem Jemain said...

@robot ko reti masak ke? masak manggi reti la kot?

@robot haha jgn main2. tu la insan yg ko hina selalu haha

@meaw pergh spam! haha

mofaizmz said...

bagi aku xsemestinya kena pandai.. tapi mesti boleh masak.. tu termasuk dalam salah 1 ciri isteri idaman aku tuh..

kalau hari2 pi beli kat kedai je.. bek aku kawen ngn awek tukang masak tuh..

p/s:slalunya tukang masak kat kedai tu awek ke?hahaha..

Aisya J said...

hensem kamu kurus :D

wannurfazrini said...

gua rasa gua nak laki yg pandai masak ahh . br best . psl kalau aku ngan pantang ke , leh dia masak , tayah beli luar . hahah


btw , lagu hardcore kat sidebar kau bestt !

Ayeem Jemain said...

@lassie haha tau takpe. susah oo. dugaan! banyaknya tapi! haha

@mofaiz haha betol. BOLEH masak lah senang cerita. sedap tak sedap lain cerita. haha biasa laki doh. kalau restoran kelate sure laki!

@aisya haha sapa2 pon yg kurus mst la ensem kan.

Nurain Hasan said...

aku suka masak. aku suka belajar masak.aku suka cuba memasak.
lepas tu bila masak boleh tahan sedap.
skrg ko ckp dgn aku ko suka perempuan mcm aku ke tak??
ahahahah~!

Ayeem Jemain said...

@fadz haha pandai masak? boleh je selagi ade resepi ;D haha mmg best dan epic! august burns red ;D

Zaty Anuar said...

setuju gila. haha :D

alisha said...

kurusnyaaaaa. haha .

pandai masak ? pandai masak tuh perlu . nanti nak goreng ikan pun tak reti .terer memasak tu yang tak perlu . nak hebat memasak . waktu kahwin pun blh belajar

Ayeem Jemain said...

@ain tanak, ko tua. hahaha

@zaty haha nampak sangat dah haha

@alisha haha kan...? haha betul. pandai masak means boleh masak lah kann

Syat0za said...

perghh, gila kurus! haha

NADIA RAHIMI said...

muka innocent sungguh! tak padan dengan penulisan! HAHA.

eh you. apa cakap belit2 ni. tadi kata tak perlu.pastu ckp rajin atau suka masak dah cukup bagus -___-''

pada pendapat gadis sejati seperti I, masak dan wanita adalah sinonim. bak aur dgn tebing. baca resipi belum tentu membolehkan awak tahu masak. kena selalu practise lah. cause practse makes perfect.

in the other hand, lelaki pula jangan lah tolong bini dengan hanya memakan masakannya. ringan kan berat badan untuk tolong isteri sikit2 di dapur seperti kupas bawang dsb. baru lah suami pilihan malaya.

liyanaziz said...

org x reti masak tapi org akan cuba belajar masak dengan sedaya upaya supaya future teman senggama x kebuluran.. muahahhahahahahahahahahah

mahirahkamal said...

kalau idam isteri pandai masak, suami haruslah menjadi imam yang baik juga =) baru adil

-[miracle]- said...

walaweyh !

setujuu ! :D

Ayeem Jemain said...

@zai haha jgn main2

@nadia haha inesen comel kan? HAHA. saje berbelit, sempena thaipusam ni. kita kena sematkan kepariaan dlm diri masing2 haha. suka masak tak bermakna terer masak kot? maybe just BOLEH masak. yes, suami kena tolong. paling best part isteri tengah goreng ikan, suami dtg dr belakang peluk bini. sambungan cerita ini boleh didapati dlm novel 'noda dapur'.

@liyana hahahha lucah! *padahal diri sendiri yg mulakan*

@mahirah hehe betul. :)

@miracle haha dah nampak di situ

airazulaikha said...

wahhh..kurus murus lah.. heheh

ika honey bunny said...

aku pandai masak! macam2 aku reti. kau nak makan apa-apa pun aku reti masak, cakap je. *oke tipu je*

Cik Kamoo said...

Ayeem...perempuan sepatutnya tahu dan rajin masak.Mungkin sstgh org akan ckp zaman dah moden...so, jgn fikir kekampungan utk menempatkan perempuan diceruk dapur wpun berpelajaran dan berjawatan tinggi.

Tak terror masak sgt pun takpa...asal punya usaha dan kerajinan utk memasak. Insya-Allah lama2 pandailah.

Memasak dan melayan suami adalah tanggungjawab isteri dan suami pula kalau rajin tu tolonglah isteri samakan.

Kalau perempuan sebelum kahwin tak pandai masak...tp sanggup belajar dgn mother in law/internet atau buku...manatau nanti pandai jugak akhirnya. Yang penting kemahuan dan kerajinan. Jangan tak tahu masak tapi asyik ckp tak tahu dan tak nak belajar....susahlah!!

Illiana Hidayah said...

kalaulah sume guys kat luar fikir cam ni, heavennnnnn!!! heheheh

Hashira Yusoff said...

wah..c0mel je kalo ayeem kurus..^.^

erm..bgi shira amat2 penting utk seseorg tu pndai memasak!!

-->ayeem,lagu ape da~~ >__<

Ayeem Jemain said...

@aira haha ensem tak? HAHA

@ika takde apa yg betul yg keluar dr mulut ko atau dr jari ko haha

@kamoo yes betol. kalau masak sedap, tapi malas masak pon apa guna kan? baik biasa2 je, tp rajin masak! :D

@iliana haha rasanya laki ramai cakap "pandai tak pandai, janji lawa!" haha

@shira time kasih haha. lagu hatkor. haha

✿ CikCimi said...

HAHA.
setuju !

Zulfahmi Abidin said...

aku mmg cari yg tak pandai masak ayeem.nati dah lame2 ku nk gunekan tak pandai masak tuh alasan aku nk poligami.hahah.tgok.pandai tak aku??

LEZAohLEZA said...

setuju sgt !!!
nape setuju ? sbb same je mcm ayem ayam cte tu . TA PANDAI MASAK . haha

Fadhilah Mn said...

bhahahahhahahaha,
kelakar lah pulak entry ni.

perempuan kene lah tau jugak masak. jangan tak tau terus. itu dah parah.


**selalu kene puji masak sedap, tapi selalu tak selera nak makan masakan sendiri. HEHE :P

Ayeem Jemain said...

@cimi haha kantoii

@fahmi pandai gak ko ni. ni mst salu dgr lagu2 poliphonic ni!

@leza hahaha mst lah nak support diri sendiri kan haha

@fadhilah haha betol2. at least reti basic

Nieza Micha said...

hoho... masak simple2 reti la...XD

kalau nk kawin kang, jgn lah sampai tak reti masak langsung... payah jugak tu... Kene blaja gak... ngeh3... blaja lpz kawin pun boleh...;D

Ayeem Jemain said...

@nieza haha tu style zaman skang. blaja masak lepas kawen :D

d_LA said...

ouh..dah berubah rupe dah blog ni..nmpk sgt aku dh lama x masuk cni...kalo pandai msk basic2 dah kire oke kot..mkn kat kedai kdg2 boring la..

faraheartbeat said...

eyh , KPTM KL??
sme tmpat stdy :)

Noor Faezah Mazli said...

kalau reti masak nasi goreng tuh dah masuk kategori pandai masak x? hahaha

JuanYuan said...

kalau aku,aku nak yg pandai masak..sbb aku tak suka mkn luar..

tp yg paling penting mesti pandai senggamala..sbb..err ..tanggungjawab..hahaha

Izamir Ridzwan said...

makan luar aje

Pyka Rahmat said...

amboi kurus gila. hahahaha

NADIA RAHIMI said...

hahaha. romantic la you ni :p

maaf I telah melakukan kesalahan grandma iaitu sepatutnya on the other hand bukan 'in'. (terparia jugak)

elianesuriane said...

at least prempuan kena tahu masak skit2x.. yg simple2x sudah as permulaan. xkn la asyk nk mkn kt kedai jep..


mskn akn jd sdap bile byk experince.. dgn kate len, lame2x terror la..

Ayeem Jemain said...

@dla tu la ko. sampai hati lama tak singgah :p makan kat kedai best gak. tp kalau selalu, pokai! haha

@farah yeke? cool! cos apa? sem bape skang? :D

@faezah kira boleh la. 30% pandai haha.

@juan haha tanggungjawab eh? betul. berdosa tak penuhi nafkah batin. kekeke

@izamir perghh kalau asek makan luar je kering dompet.

@pyka haha jgn main2. org gila pon tak kuros camni kan? haha

@nadia haha jangan main2. tu baru sikit. hahaha. pergh silap kecik pon perasan. details betol orgnya dia ni. hehe. sama2lah kite berparia haha

@eliane hehe betol2. practice make perfect! ;)

adda said...

hahha...x pe x pandai masak, tp bukannye malas masak...
asal kn ikhlas memasak tu walaupon x pandai masak...masakan pon jdik sedap ;p

Shino said...

ni zaman ko x bersalah lagi la ni kan?hahaha...

eiela said...

perempuan memang kena pandai masak kalau tak periuk atas kepala.

Latest Entri :
1) Tak Dapat Komen : Why?
2) Penipuan Blogwalking – Saya Hampir Terjebak

Wan Gerrard said...

perlu2..tak kan nk mkn luar je :P

Cik Shag said...

Wahh~ Baguslah tak banyak songeh nak bini terror masak. Tak payah masak. Makan luar je tiap hari. Tak pun tiap hari menu sama macam Ayeem kat KPTMKL :P

Entri terbaru Shag : Penolong Kanan Kokurikulum. Oh tidak!

Ayeem Jemain said...

@adda haha tu dia pointnya. kalau terer masak tp malas pon takleh gak kan? ;D

@Shino time ni baru setahun baligh hahaha

@eiela wahhh periuk atas pale? hukuman ke tu? ;D

@wan haha bukan lah makan luar. belajar lah ;D

@shag haha kalau camtu, lemak la. silap2 kawen baru haha

faraheartbeat said...

accounting sjep . sem 4 . huhu :))

░♥si lampu neon♥░ said...

bakal bini ko kene rajin masak ayam kari ayam kicap ayam blackpepper,ayam goreng, ayam rempahh waaaa


Check it out Entri Paling Best !
# Keputusan Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 4, 2011#
# Suntik Tattoo Dalam Mata !! #
# Awek Pakai Magic Cup Kencing Berdiri ? #
# Lelaki Bodybuilder Bukan Pilihan Aweks. #
# Hari Thaipusam #

Ayeem Jemain said...

@farah oo yeke? means time i sem 6 sulu, u sem 2 lah. kalau tak skg sem 8 ;)

@neon haha sume ayam. nak cari gado tu namanya ;D

mira shahidan said...

setuju!
hhehehehe

Ayeem Jemain said...

@mira haha laju je kan mira ;D

faraheartbeat said...

ohoo . kmu senior la neyh
nseb bek i mude ag . haha
skrg bwat ap jep ?

Echin Nadiossa said...

hahaha ayeeem kurus hensem ;)

Ayeem Jemain said...

@farah yes senior. haha nape naseb baik lak? skang keje je :)

@cici haha bangganya saya dipuji wanita comel. hahaha

iqbalhakimi said...

cukuplah aku sorg yg pandai masak.isteri aku tak payah..HAHAHA

~hyun_miera~ said...

adesss...

gegel seyh takot kena maki ngn mak ayeemm.
:P

hakhak!

ayeem encem la kurus..:)

faraheartbeat said...

yelah , nsib baik bb jd junior ayeem . ta la nmpk tue . keh3 . waa , da kije . bgus2 :))

Ayeem Jemain said...

@iqbal haha senornye laki lagi terer masak. chef ramai laki whatt ;D

@hyun miera haha tau takot. thanks puji hahahakk

@fara haha jgn muka tua dah la haha. hehe alhamdulillah ada rejeki ;)

Miss Ran said...

kena pandai masak
sebab dr air tgn tu pengerat kasih syg...

org dlu kate pape pon jage perot suami dlu

ni tak

org gaji y layan
bile suami menikah org gji br nak ngis2...

sume take 4 granted

Ayeem Jemain said...

@misran hehe org lama dah bersuara. tp kalau skang tak reti masak, dah kawen baru belajar pon ok kan? ;)

faraheartbeat said...

muke fara awet mude kut .
ahaha
alhamdulillah , dpt gji uh jgn kdekot taw
keh3 ;))

Ayeem Jemain said...

@fara ishh takpenah kedekot. tgk la da bape byk kontes aim buat dah? hehe

faraheartbeat said...

2 la . byk contest ayeem bwat tp fara pling geram dgn contest cari aym tu . bb fara ta jmpe aym nye . keh3 =pp

Ayeem Jemain said...

@farah haha mmg tak jumpe. kene teka la. tembak aje ;D

hamzah ian said...

stim lak gua tgk lu kurus..

dem ah lu tegur baju mario gua.. tu je baju gua ade.. sob2.. dem yu

Ayeem Jemain said...

@hamzah lu kan taf. tanggal je la baju tu

Aisya J said...

tak sume kurus hensem :D hati baik baru hensem haha :)

Ayeem Jemain said...

@aisya kalau hensem + baik tu perfect guy namanya ;D

mira shahidan said...

maaf la sy mmg tak rety masak..
lepas tekak sendiri boleh...
so jgn la kawen ng saya.hahaha

Ayeem Jemain said...

@mira haha kalau tak pandai boleh belajar apa. resipi pon berlambak kat tenet ;D

Imzainieyzulkipli said...

memang perlu tahu masak! mcm mana nak jadi isteri yang baik kalau x tahu masak!

Iqa Mopmo said...

Ha setuju! Tapi jangan la sampai tak tahu basic. Haha

Ayeem Jemain said...

@imza lepas kawen kan boleh blaja? :D

@iqa haha betul betul betul

adrinaqamarina said...

eh ko hensem la time kat gambar tu. eh betol ke ko? aku seres ni. haha!

even tak pandai memasak, tapi kalau belajar, lama3 pandai. practise make perfect kan? kan kan kan? :P

Ayeem Jemain said...

@adrina haha betol la tu. series. time zaman muda2 dulu haha. hehe betol, tak reti leh blaja ;)

Sophia Rani said...

oo.. sy seorang yang suka masak... ^__^

Ayeem Jemain said...

@pia wahhh yeke? sedap tak? hahaha

Sophia Rani said...

ahahaha... sedap tu bleh tahan laa.. tapi seyes.. mmg since half year ago org suka nak blaja masak.. skrg nak blaja wat kek lak.. ngeh3.. agaknya dah rasa umur meningkat tu yg ada kesedaran nak masak tu... al-maklum laa... wat persediaan awal... kih3

Ayeem Jemain said...

@pia perghh kek coklat lembap reti? argh sedap! mst gemok laki pia nnt haha

Sophia Rani said...

hahaha.. tu otw nak balajo la tu.. tapi pertama nak try oreo cheesecake dulu.. huhuhu... mmg debab le nnt

Ayeem Jemain said...

@pia oreo cheesecake? wahh lately cam tetiba ramai plak suka buat cake tu. seriyes. :D

Sophia Rani said...

tahu tak pe.. resepi cm mudah je.. no need guna oven pon boleh.. simpan sejuk je

Ayeem Jemain said...

@pia yeke? ade jugak eh kek takyah guna oven selain kek batik? hehe

Sophia Rani said...

ade..... haaa.... senang ckit takyah guna oven.. takde la risau hangus.. keh3

Ayeem Jemain said...

@sophia hehe betol. senang gila kot. jimat letrik ;D

nurul ainul farhain said...

sokong!! mkn lua je nti.hehehe

Ayeem Jemain said...

@ainul nampak sangat tak reti masak haha. ishh mane leh camtu. kena blaja la haha

sCHACINTA .D said...

perempuan mesti tau masak,,coz mak mertua nk rasa masakan kita..tapi cadangan ayeem saya setuju 100%(search internet)huhuhu..

Ayeem Jemain said...

@scha hehe yes! gunakan internet sebaik mungkin hehe

wawa^^ said...

Berbalik kepada soalan, perlu ke perempuan ni terer atau pandai masak untuk jadi isteri yang amanah *tetiba* ?

------>>>oyeah...XPERLU...

setuju 100% yg perempuan xperlu terrer memasak..hikhikhik*tersedak*

Ayeem Jemain said...

@wawa haha nampak sangat dia tak reti masak ;D

~gAdI$$ SeMaSa ~ said...

haduh2...senggama?? lawak lerr ....hahahaha

Noraien said...

perempuan bukan ke perlu pandai memasak sebab air tangan perempuan kan especially dalam masakan leh tambat hati suami ..

lagipown xnak laa suami lapar n asyik makan luar jee..hehe

Bella ♥ said...

komen aku satu je...
.
.
.
.
.
.
.
.

hensem! :D

kehkehkeh