Friday, February 18, 2011

Kabare? Err Itu Aje Lah Yang Aku Reti

Kabare yo wasap? Ikut hati aku, memang nak speaking jawa je untuk entry ni. Tapi, tak berapa reti. Lagi satu takut takde orang nak baca. Haha. Entry ni pendek je. *pendek-pendek pun 40 perenggan jugak lah*

Dah bertahun aku dok perhati, budak jawa malaysia ni kebanyakannya memang gila-gila dan kuat mengarut. Even yang perempuan pun sama, memang gila-gila. Bukan gila ya. Antara blog blogger jawa yang aku layan, Fahmie AbidinZarifah RagelNadia Comel, Ika Hani Mani *mampus aku*. Yang lain aku tak pasti status kejawaannya.

Aku pasti ramai lagi blogger jawa yang best kat luar sana. Ni yang aku nak gather semua ni dekat dalam satu komuniti. Kepada blogger jawa, bagi lah url korang dekat komen ni, nanti aku masukkan dalam bloglist. Then, sama-sama lah promote okay. Untuk yang lain, sila lah follow, kalau nak follow-up blog-blog kami.
Untuk memeriahkan komuniti ni, maybe kelas bahasa jawa akan diwujudkan. Tu pun kalau ada orang nak ajar lah. Kalau ada, inform lah okay. Penting jugak belajar bahasa ni, sikit-sikit pun jadi lah. Sedara mara aku ramai jugak yang kahwin dengan orang melayu bukan jawa. Paling kesian bila pakcik makcik aku borak-borak dalam bahasa jawa, tapi diorang tak dapat join. Haha. So elok lah korang ambil kesempatan ni untuk belajar. Aku pun nak belajar lebih lagi. Kepada bakal bini aku pun kena belajar. Haha.

Aku paham bahasa jawa, tapi aku susah nak cakap/luah. Nak translate lambat. Nak paham bahasa jawa jauh lebih susah daripada nak paham bahasa indonesia. Slanga jawa dan bahasa jawa berbeza. Abon tu slanga jawa je, bukan bahasa jawa. "Kue Wong Jowo, Kue Adem"! Ini bahasa jawa. Paham? Tak kan? Haha



Comments
73 Comments

73 Kokokan Suci:

Puteri Iqa Izyan said...

muahaha....aku pun tau kabare tu aje jugak :P

Puteri Iqa Izyan said...

muahaha....aku pun tau kabare tu aje jugak :P

diamuslima said...

waaa. karep mu la.. aku pun org jawa.. budak muwoooo.. hehehe

dLa said...

"Kue Wong Jowo, Kue Adem"
ape mksud nye tu?

Eyka said...

eyka bukan jawe la~ nak join boleh x ayeem?? hahahaaXD

NADIA RAHIMI said...

I lah puteri jawa yang sebenar *tetiba*
abon tu memang bukan jawa pun.
atuk nenek I memang pure dari Indonesia. I tahu sikit2 je.
Kalau you tengok cerita ali baba P Ramlee tu, yang masa nak buka gua kan ada mentera dia, ada satu perkataan iaitu ngesing= berak. hihi

zarifahmr said...

woalahh, tenanan siro kin yo. orak iso ngomong orak opo lah, sitik2 kun kenek wae lahh

tenkiu ayeem! hihihihi


http://zarifahmr.blogspot.com/

adrinaqamarina said...

sebabkan aku suka sangat orang johor, sampaikan aku belajar masakan johor, jawa. haha, even tak pure cam orang jawa buat, tapi oke jugak rasa dye.
-.-'

well bahasa jiwa bangsa kan :D

Moy Sam's said...

HAHAHA Moy keturunan jawa jugak tapi tak pandai cakap jawa T___T Bila balik kampung kena buli jee sebab dorang perli Moy dalam bahasa jawa mentang mentang Moy tktau cakap . Hmph !

Amirrah Zawani said...

bukan teturunan jawa..
satu apa pun tak paham..
mangan je paham.. haha!! :)

Robot | Sakti said...

gapo dio?

hahaha

cikpia said...

aku paham WES MANGAN?

tu ja kot.... ha ha..... aku ada hosmet jowo dedulu.ada gak dia cakap jawa kekadang, tapi haram berjadah la aku nak paham.... he he....

ika said...

pehh. aku orang jawa kot.
menarik nih.
iso kenal ambek wong jowo rame-rame. hahha.
gerenti ayeem ta paham. :)

Ninie said...

errr i masih ragu2 dgn status i. bugis tu jawa ke? hahak ;D

misz Canthek! said...

owallah...wong jowo jugak kue??? kenek la kenal2..yok medang2..hahaha

deeya said...

hidup jawa !!!
aq wong jowo seng manggon nang kampong .. rugi angger dadi wong jowo tapi dak iso ngomong jowo ..

jowo murtad yo kuwe .
ngene tak kampleng endase mubeng !

keh3 !!

deeya said...

ayeem debab ....! aq nak :p

http://dalittledeeya.blogspot.com/

applemasam said...

org jawa ske mkn asam jawa x? *tertanya2...:))

annur larra said...

ayeem berminat dgn bahasa jawa ke? auwww. mcm tulah lelaki melayu sejati. :)

neyra shazeyra said...

saya Jawa. -.- dari Solo, Indonesia

neyra shazeyra said...

JAWA! jugak..

O'gosh said...

best kawan ngan orang jawa ni..sempoi...

mie said...

kabare waras?
ehheee

Aizul said...

Wes mangan... itu je yang aku tahu. kira ok la tau ayat ni, boleh gunakan sebagai pembuka kata nak mengorat pompuan jawa.

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

wuuuuuuuuuuuu boleh dikatakan saye ni jawa murtad. eh boleh ke gitu?
hahaa. arwah moyang asal dr jawa timur. so kalau kat kampung, mak dgn makcik2 pakcik2 serta nenek2 dan atuk2 berbual bahasa jawa dan kami anak2 ni hanya mampu tersengih bile kena kutuk dalam bahasa jawa.
waaaaaaaaaaaaaaaaaaa diskriminasi-kah itu? hahaa

Zulfahmi Abidin said...

hahhaa.pandai la ko aku jawa.aku jawa campur bugis.so aku jagis lah.^_^

mohd ridwan said...

jawo pown jawolaa~

Sophia Rani said...

hahaha.. ni sesuai utk jaripah :P

-telordibasuh- said...

hahaa telor tahu satu je..
TEMPE!!!hahhaha

iqbalhakimi said...

haha..aku duk kat johor ni baru tahu bahasa jawa..

JuanYuan said...

perghh..aku lgsung xfaham..hak3..

ko buat entry dlm bahasa jawa kompom aku ternganga..blurr..hahaha

anies anessa said...

saya xreti ckp jawa,saya ok!

Ayeem Jemain said...

@puteri haha kabare je yg pemes ;D

@diamuslima haha meruu tu port jawa punya tuu ;D

@dla maksudnya "kau orang jawa? kau sejuk"! sejuk = cool. hahaha

@eyka hahaha ni spesel utk jawa la ;D

@nadia la you jawa ke? ingatkan kelate. haha. a'ah kalau setakat ngiseng tu, tau la. nguyuh = kencing hehehe

@zarifah haha aku paham! tp nak balas apa yg ko tulis tu tak reti doh haha.

@adrina wahhh sampai camtu eh? cool! bf ko org johor la ni? :D

@moy haha hang jawa-cina ;D

@amirra haha mira mmg reti makan je. grrr

@robot hahaha

@cikpia haha mmg takkan paham punye. takyah bersusah payah haha

@ika haha paham lah. sitik2 waey haha

@ninie haha lain lah rasanya :D

@miszchantek haha yo, ayo mangan nasi ambeng! haha

@deeya hahaha ko ingat aku tak paham. nk ketok kepala aku bagi pening kan? haha

@applemasam haha klako.. takdela, guna tok masakan je la. mcm org melayu. org jawa pemes dgn suka makan tempe ada la :D

@annur haha yeke? camtu eh lelaki melayu sejati? haha. tapi ayeem tak bape sejati la, melayu jawa hehe

@ieyra wahhh siap tau dari daerah mana tu. cool! :D

@ogosh haha kan? ;D

@mie waras wae haha

@aizul haha kira ok dah tu. dah boleh cair da pompuan tu haha

@lyeah haha kan da kena buli. padan la muka. paham pon tak? haha

@fahmie haha buwa pon ok. buwaya haha

@ridhwan hoho

@sopia haha tak semestinya jawa utk jawa ;D

@telor hahaha.

@iqbal eh? word apa yg ko tau? hehe

@juan hahaha, nasib baik aku tak reti ;D

@anies haha saya pon ok saja :D

ika honey bunny said...

ika hani mani? bangang gila nama aku kau letakkkk. kuajo sungguh! hahahaha. aku tak reti cakap jawa. aku reti gelak stail jawe je. JKAH JKAH JKAH! ailebyu lah ca'em!

Ayeem Jemain said...

@ika hahaha bukan sedap ke nama tu? haha. kalau ketawa camtu kucing aku pon pandai. grrr

Izamir Ridzwan said...

aku bukan jawa

Echin Nadiossa said...

jawa.?ai pun xtau ai keturunan hapa ;p

Ayeem Jemain said...

@izamir dah tau dah. selangor johor je byk jawa. ;)

@echin haha. cina kot? :D

Hashira Yusoff said...

waras.. ^ ^

shira pn jawa..SAYA BANGGA SAYA JOWO.

haha.. *hermm.. Aku arep mangan iwak pitik dino iki!

Ayeem Jemain said...

@shira haha pass. mmg sah jowo!

Amira Naddia said...

peehhh...apsal naddia comel itu cam belog aku?

aku ke kae?

aku dak sangko kue apik...

yok lah dewe bareng2 reti ngomong jowo.

udak rugi walah wak eeh!!!

WONG JOWO CEMPLUK!!!

mie ramen ungu said...

walaupon atuk org jawa tok2,ade idung org jawa sejati , sy maseh tatau ngomong jawe ;D.. bleh tak buat kamos ayamjawa kt sini?? hehehe

FasiHaH SupiaN said...

i am the truly javaness, my mom and dad memang jawa..haha arek ngomong jowo karo nyong? dont hesitate.hehehehe

combi said...

cepat la bukak kelas jawa.. FOC bleh?=p

Ayeem Jemain said...

@nadia haha aku mmg apik kok. yola, aku arek belajar lah ni. haha. rasa bangga dpt cakap sitik2. ;D

@mie haha nadia terer! :D

@fasihah hahaha, nak cakap, tapi tak reti sangat :p

@combi haha mmg foc. tapi tu la, takde org nak ngajor :p

Nieza Micha said...

ayeem.. aku wong jowo jugak.. tp iso ngomong jowo sitik2 wae... bahahahaha...XD

masukkan blog aku...
http://niezamicha.blogspot.com/

░♥si lampu neon♥░ said...

walaawehhh blog jawa pon ade !! alamak da lama tak masuk blog ayam terkejot tgk header melompat..nsb bek tak haart etek..


Jeng3x…
# Siapa Teacher Lulu ??#
# Wee Soo Yen Dapat Anugerah Maulidur Rasul#
# Cara Nak Dapat Buffered & Metered Earning Nuffnang !#
# Norman Hakim Bergambar Dengan Siapa TU??#

combi said...

ayeem ayam aja lo....

lassiegewdix said...

lassie bukan jawa .
tapi atok lassie jawa .
boleh gitu ? hakhakhak

/Dayah/nurul/dayak said...

ayeem suda minat org jawo..laa

cek mona said...

ni.. ni.. orang jawa nak cakap ni..!

wess mangan?

wess ngonbhe?

bhochahh chilik! *pekat sikit jawa dia*

wahh rasa mcam dah terel sangat lah.. :))) *muka bangga*

MANZARINA said...

wah bro.... chaiyok.... boleh la tempah header.... cantik n cool... ske tgk

yan_n.i.m said...

x paham lansong base jawa nih... !! :P

Ayeem Jemain said...

@nieza haha aku pon sitik2 waey. aku da masokkan dah hehe

@neon haha jgn main2 dgn header aku skang :D

@combi haha takpe, nnt soh nadia ajar. dia terer! :D

@lassie haha kira jawa la tu. ala, kat johor mmg byk jawa. selangor pon :D

@dayah haha bukan la. ayeem sendiri org jawa la. grrr

@cekmona haha ngonbhe ke ngombhe? bukan ngombhe ke? hehe. haha aku stakat ayat2 pendek camtu reti la :p

@manzarina hehe boleh. thanks ya!

@yanim hahaha padan muka! :D

Inesen.blogspot.com said...

saya pun blogger jawa juga ayeem! hehe

Ayeem Jemain said...

@inesen hehe ok, dah dimasokkan :)

khaifaiz said...

arek turu wesan.. tapi rak eso turu mboco blog iki.. hehe

ank_amin said...

heheh! wong jowo keno ngomong sitik sitik ye orak opo. :D

idup wog jowo!

Nasuha Salleh said...

bloglist tamil xde?
sedih r cmnie =(
My Recent Post: Makan Ayam Dengan Bahan Kimia

mohd ridwan said...

atuk aquw jawa,nenek aquw siam...dapat anak siwa!!!

Ayeem Jemain said...

@khaifaiz haha bagus la. baca byk2 ;D

@ankamin haha apa url blog? takde display pon

@nasuha haha takde la. apa kata nasuha sendiri yg buat? :D

@ridwan haha siwa takpe. jgn sawa je :p

ank_amin said...

ohh URL? hahah!
http://ronggengpeople.blogspot.com/

NADIA RAHIMI said...

mak I yang jowo. abah kelantan. mix la katakan. hoho

Ayeem Jemain said...

@ankamin hehe dah letak

@nadia haha kira keturunan kelawa la ni? hahaha

Zulfahmi Abidin said...

buwa-ya sounds like a plan bro.^__^

Ayeem Jemain said...

haha belom lagi, ko baru buwa. ko kena kawen dgn orang indiya. baru jadi buwaya dia tu. haha

NADIA RAHIMI said...

aaa kelawa pulak. tak glamer langsung -___-''

Ayeem Jemain said...

@nadia haha sedap apa. leh jadi batgirl nanti. hehe

iqbalhakimi said...

aku taw tempe!..haha

DuniakuAbstrak said...

aku baru je join.. sapot2!! keh3

Zulfahmi Abidin said...

ahahhaa.aku kene cari minaci penang la mcm nie ea?? cool.weh.suggest la kat aku sikit weh.^_^

Ayeem Jemain said...

@iqbal haha. suka?

@dunia hehe thanks. nnt aku letak dlm bloglist

@zulfahmie aku tak kenal mane2 minaci penang doh. sorry. tanya adik ko lah try.

Tiara Fazlin said...

Lol ayam kau baru je kata aku gila kat wall namee..mmg satu conclusion eh blogger jawa gila belaka..haha eh kau tau ke tak aku jawa ni?