Monday, April 25, 2011

Jenis Jenis Follower

Salah satu elemen utama dalam blogging adalah follow. Ada yang gila untuk difollow, ada yang tak kisah pun  follower banyak mana, dia tetap akan berkarya dan menulis. Ada jugak yang sampai sorok widget follow, pasang custom follow button punya. Katanya malu dengan follower sikit. Aku dulu-dulu pun tak pasang widget follow, tapi sebab aku pasang follow flash punya macam kat bawah ni. Ni lah widget aku dulu.



Cukup membebel, kita tengok korang ni jenis follower macam mana.

Follow Mengharap
Follow blog dengan harapan agar difollow balik. Ada yang suruh follow balik dengan tulis kat komen atau shoutbox. Ada jugak jenis yang senyap-senyap tapi masih berharap untuk difollow balik.
Follow Membalas
Follow sebab ingin membalas balik follow si follower tu. Ada yang follow sebab disuruh, ada jugak yang just follow walau tak disuruh. Terhutang budi lah kiranya.
Follow Entri
Follow ni memang betul ikhlas. Dia follow sebab dia betul-betul berminat nak ikuti perkembangan blog tu. Bukanlah follow sekali, tapi lepas tu hilang macam biskut.
Follow Rupa
Follow blog yang tuannya lawa atau hensem saje. Tak kisah lah even entri 1 perenggan je pun, even berat blog 1GB, even warna tulisan entri menyakitkan mata. Dia follow sebab nak cuci mata atau nak approach sebab nak try tackle.
Follow Layout
Follow blog yang lawa designnya. Mungkin follow untuk mendapatkan inspirasi design, bertukar pendapat pasal design, nak minta tolong design dan segala macam design lah.
Follow Followers
Follow blog sebab tengok blog tu ramai followers, even dia first time singgah dekat situ dan belum baca pun lagi entri-entrinya. Dia mungkin berfikir 'kalau ramai orang follow ni mesti blog ni best ni!'. Senang cerita follow sebab terikut-ikut orang lah.
Follow Terpaksa
Follow sebab dipaksa oleh penganjur contest. Hehehe
Korang macam mana? Yang mana satu? Kalau aku, aku just amalkan Follow Entri, Follow Rupa, Follow Layout dan terpaksa untuk tergolong dalam Follow Terpaksa. Haha. Bila follower dijadikan ukuran utama prestasi sesuatu blog tu, macam ni lah jadinya. Macam-macam ragam ada. Korang ukur macam tu ke?

Kepada yang pernah suruh aku follow tapi aku tak follow, maaf lah sangat-sangat. Aku bukan lah sombong atau apa, aku just tak nak penuhkan dashboard dengan sesuatu yang takde apa-apa. So, korang buat lah blog best-best okay! Peace!

P/S: Follower akan datang sendiri kalau blog kita best, and i am trying my best!



Comments
96 Comments

96 Kokokan Suci:

efyna.pinkladies said...

aku follow entri aka ikhlas. haha!

Fateen Insyirah said...

Follow sebab entri best tu yang best.
Ayat tunggang tebalik sikit Hahaha

farah syahidah said...

hihihi.. follower entri!

DylaOuhLalaa said...

Den pollow bile den suko jo. wahahaha ;p

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

haha..aku first follow blog ko sebab aku ingt lagi aku dapat number follower yg comel..tapi aku lupa brapa..

sblm tu dah baca entri ko..tp tak follow..keh3

blog ko memang best yeeeem!!!

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu follow belog ayeem sebab ayeem yang paksa.. -..-'

jokin!

AliaJustea said...

like this entry !

Naddia said...

ko folo aku ke tak ek? aku folo ko sbb ko seksi...nape takde dlm jenis jenis follower nie..kau kurang research lg

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

err..aku dah komen belum ni?..line tenet gila..keh3

Faez Rusni said...

huhu..gua kdg2 jd follow layout..kdg2 entri..follow rupe..ntahl lalalala..huhuhu

dean said...

aku yg folow mmbals..folow terpaksa n folow ntry

Cik Miera said...

haha...stuju.. sy follow sebab best.. jgn soh sy follow balik ye..sebab mmg xkan buat

sherah said...

cakap macam lah blog kau tu bagus sangat. eh memang best pon haha best gile aku pelik asal folower kau baru 2+++ patutnye kau punya blog lah 100000000 dah sebab best sgt "tgn ke perut mata jjuling" XD

jokes

amier azrul alias said...

aku follow ikhlas tahu!
heheh

hana said...

hehe..
hana jenis follow entry n follow membalas...
entry best baru seronok nak follow n m'bace kan...

Mish Apple said...

follow je la mane pon!

Miss Ran said...

folo megharap
folo rupe
folo layout

ketige2 diats tak berkenaan dgn sy

chuu said...

aku follow ko sebab x sengaja hahaha.

cik aiLebiu said...

semua yg di atas..accept for the first tu..memang tak ler..budget noble hahaha...

-telordibasuh- said...

i folo hahaahaa...gile la dah 2k tu..i jeles

LuLuLaLaLengLeng said...

follow sebab jeles dgn kepakaran.... ehh ble ka mcm tue.??hihihihihihihi........... saya follow mmg sebab jeles tapi yg positiff k...... kw adalah inpirasi buat saya nak wat flash juga.. tapi tak berjaya,,,hihihihih

MATAHARI said...

aku follow entri. sebab kau main dengan flash3

Nelly Ixora said...

follow sbb ikhlas gler. ( ley x cmtu ) haha

gadis melayu said...

atia follow ayeem sbb suka karton flash yg ayeem buat.. huhuhuhu..^_^

Cik Kamoo said...

follow sebab penulisan menarik minat!! so, boleh datang dan datang lagi dan lagi ....

Ayeem Jemain said...

@efyna hehe bagus! keep it up!

@fateen haha mmg tonggang!

@farah hehe bagus tu

@dyla hahaha subjektif tu

@bal hahaha ko rupenye! aku ingat2 lupa. header yg main layang2 tu haha. thanks bro!

@yuyu hahaha entah bila entah paksa.

@alia hehe tenkiu

@naddia seksi tu sama la cam rupa haha

@iqbal dah dah haha

@faez haha sama je cam aku

@dean hehe kita tertindas

@miera haha tegas di situ

@sherah hahaha byk nya! anyway thanks sherah! muahhh haha

@A3 hehehe tenkiu bro!

@hana hehe betol tu. so buat lah best2 kan? ;D

@apple hehe. marah nampak?

@missran damn you

@chuu haha boleh plak

@ailebiu haha. makan dalam tu! ;D

@telor haha damn you. kau lagi byk!

@lulu haha boleh kalau practice hari2

@matahari haha. tp org lbh suka entry merapu aku ;D

@nelly hehehe boleh2! under ikhlas le tu kekeke

@gadis hehe semua suka kartun. thanks

@kamoo hehe thanks lagi dan lagi dan lagi!

ParkAir said...

Mula2 start blogging, i folo u, u folo i.

Sekarang folo yang betul2 minat, berkualitas.

budak awam said...

aku follow sebab aku singgah ke sesuatu blog tu..
kalau aku tak follow aku rasa baik tak payah singgah..
faham tak apa yang aku cakap ni? hahaha :D

apice@duniabaru said...

Follow sbb blog dia best! macam blog ayeem.. hahaa

murnimahyum said...

murni follow entri.

kalau kene paksa follow tp entry cm haram, mmg follower sendiri pun xnk dtg jenguk.
sbb? dh mmg tau die wat entry x best kn~~

menyebak dashboard je kalau follow bnyk2 blog tp x bace pun...
:P

Firdaus said...

aku follower mcm mne lak ayeem??hehehe..

cik rama-rama said...

selalu lmbt komen entri ayeem..kihkih..follow sebab....entah...rjin sgt tekan "follow" hahaha

mezz ayong oii said...

emmm da blog tuhh xde polower pon,,best je blog dya,,

noraliza said...

follow sebab entry nya best..

IQ = Iez Qis said...

kadang-kdang mcm terkena batang hidung..tapi layan je la...yg penting, penulisan tetap berjalan dan tak copy paste

Ayeem Jemain said...

@parkair hehe yg camtu mmg agak standard sbb awal2 tu nak kukuhkan blog dulu kan ;)

@budakawam haha hampir tak paham, tp aku paham haha

@apice hahaha mengipas kuat ;D

@murni hehehe panas je gayanya? ;D

@firdaus haha entah kau. tanye aku lak. haha

@rama2 haha boleh plak cenggitu ya

@mezz hehe betol. ada je byk

@noraliza hehehe yg tu baru bagos ;D

Firdaus said...

jawapan yang x mbantu langsung..kahkahkah.. :D

mlyn said...

sy smer y diatas.. tp x pnah pn harap orang followe blik.. sbb, sda blog sy mmg x best pun.. ahakz...!! =)

Fiya Ahmad said...

ermmmm... tak sure la dlm kategori ape... keh3

Kopi Panas said...

follow senyap a.k.a silent reader. thats me...

♥CIK SHA♥ said...

aku akan baca kebanyakan entri owner tu sebelum follow..kalau best baru aku follow..kalau biase2 je even ko cantik n kacak sekalipun aku takkan follow..aku nak membaca bukan nak tengok muka..bhahaha..


aku follow ko sebab ko suka buat flash..i love flash..wohooo..

GiveAsh said...

entry agak suci.. aku follow kau sbb entry lucah!!..keh keh
lucah SOPAN!!

yanasensei said...

ayeem pulak follow blog sy sebab pe? ekeke.

syazwana said...

am trying my best too
heee
:D

Nyze 二ザ Crazee said...

semua diatas kecuali yang 1st but must must must excluding

bahasa 'alien'! :P

t m a said...

saya? entah la ayeem. haha sebenarnya dah jarang follow orang! *jujur

btw, thanks sbb ayeem follow kite eventhough ayeem tak ckp pun. then ayeem add kite kt fb kan kan. haha tibe teringat

Ifti Larina said...

ayeem!! yang blog 't m a' komen tadi tu sebenarnya owg niee! adeh silap account. dah publish bru tersedar slh

Ayeem Jemain said...

@firdaus hahaha. ok lah. follower gay mungkin?

@mlyn haha buat lah best2 kalau camtu ;D

@fiya hehehe. research diri sendiri

@kopi hehe silent reader je? ishh

@ciksha hehe tarikan utama blog ni flash rupanya ;D

@giveash haha betul. bagus tu. lucah sopan

@yana hehe entah, lupa lak. :p

@syazwana hehehe good job!

@nyze haha bahasa alien mmg FFUUU!

@tma hehehe dah pelik dah, check follower takde plak ayeem. check gambar, laki mane lak ni hahahaha

@rina hahahahaha

b a m b a m ' s said...

sy kesemua di atas!hahahahhaa... but mostly follow entry lar..hehehhe

Firdaus said...

otak hang!!!hahaha..

Nyze 二ザ Crazee said...

haip2. jangan mencarut. jentik balung tu nanti. haha. :P

encHIx laNDax said...

ayat last tu betul!
akuu kdang kene paksa,kdang follow sebab rupa!heeee


p/s nape macam otak aku bersih aek kali ni?takde ayat lucah ae?ke aku terlepas pandang?>

Ninie said...

entry terbaik dr ayeem. hehek ehm kdg2 tensen gak ble kene pakse follow ni. abis dah dashboard dgn update yang tak bes T__T
tu yg skrg i buang widget follower. skrg letak follow button yg mcm tumblr tu je. hehe

HAJAR hasan said...

errmmm.. saya jenis yang follow membalas, follow entri dan follow terpaksa. err.. baru sedar! ceh. ngee~

psssttt: sye suka kalau org follow sye sebab appreciate hasil penulisan sye. ;)

Marya Hana . said...

kadang2 follower je ramai, tapi takde sape nk bace blog ..

so, hope dapat follower yg ikhlas.
jangan ada perkataan

"i follow u, u follow i balik".

FH said...

haha dulu tak tau pun function follow tu untuk ape.. so, main follow je laa.. da follow byk2, baru la tau kegunaannye. then lepas tu baru follow blog yang betul2 nak difollow.

ank_amin said...

follow sbb mak yg pengaruh. LOL!



tak, tak. follow sbb rasa blog nih interesting. :) kreatif juga.

Ayeem Jemain said...

@bam2 hehe patut amalkan yg tu hehe

@firdaus muka hang cam muka nmpk pedang besar haha

@nyze hahaha mane ade mencarot? mane mane?

@landax hahaha takkan setiap entry pon nak melucah bangg

@ninie hahaha terbaik eh? lawak2 haha. btn tu kecik susah nak prasan

@hajar hehe betol. bila ada yg baca n komen, rasa dihargai je kan

@marya hehe tu lah. paling benci tgk ayat tu

@FH haha baru sedar lah? ;D

@ankamin hahaha cool mak ko baca blog aku? ;D

Firdaus said...

"mndengar namanya saja mbuat pedangku x tentu arah"- BALAS MAHARAJA LAWAK..wakaka..

Eien Mohmad said...

HAHAHA ! wahhh~ kdg2 ada jeahh follower mcm nehh. tp ada jugak mcm biskut. so susah nak traslate manusia nehh (:

kusiberjalan said...

follow kalau tak bace entry apa bikin...follow sebab entry menarik lah..boleh layan time borink mati kutu nak2 dengan exam menimpa2 ni blog je lah tempat gelak ketawa macam orang gile ahahha!

Wijdan Hawani said...

follow mengharap
follow followers
follow membalas

oh , itu bukan aku .

blog ko ? sebab menatang flash tu je .
kalau tak , takde aku follow der .
lucah ! haha .

Somebody says:
Ishh.. Ishh...

shatooman said...

semua jenis follow aku dh buat selain follow layout.. tp skrg ni lebih kpd follow entry dan follow membalas..ekeke.. blog ko aku follow sebab banyak lucah..wakaka

meowwmania said...

haa...betul2 sy follow blog yg best!

terutamanya blog animal lover wajib sy follow ;)

HALIM said...

Siyes aku follow sebab blog ko lucah, eh silap, sebab blog ko best ayeem...
^_^

AYuNG said...

aku folo sbb suka baca setiap entry kamu...mmg best! sesekali nk jugak hiburan kan, baca kat sini kekadang buat aku senyum sendiri....ehhe

anyway, baru folo belog kamu last week..:) dan dah jatuh suka dgn setiap entry kamu...

(gila oanjang komen nih kan...hehe, xsuka boleh edit!)

annenyss said...

folo belog ni sebab ada ayammmmm. hahaha

Mila Ahmad said...

mila setuju dgn ayt xnk penuhkan dashboard dgn blOg yg xmemberi ape² infO kt mila :)
i'm sOrry

Hanis said...

Follow entri paling ku sukai :)

Faiz Tapit said...

aku follow sebab aku dah jatuh cinta ngan ko ayeem...
aku malu nak luahkan sebenarnya tapi ....... hurmmm
harap ko sudi trime aku.....

d_LA said...

aku pantang jmpe blog cam ko yg sengal2 ubi...hahaha..laju je follow..tp sape2 yg follow aku, aku x kisah pun nak follow balik..sapelah aku ni nak memilih sgt..hehe

rosdiana said...

paling cuba mengelak dan setakat nih berjaya utk mengelak dari menjadi Follower Terpaksa sebab dipaksa oleh penganjur contest!

Tak ikhlas ok?

dan akak follow blog ko, konfem bukan kerana paras rupa, sbb akak pun keriru paras rupa ko yang sebenar tapi akak follow sebab entri ko merapu tahap dewatanaga.. best weh!

Khuzrin Kamarudin said...

Aku tak folo blog kau.. serius.. tapi aku paste blog kau kat blog aku... hahahhaa...

Farid Casablancas said...

@Ayeem : Followers kat blog aku tergolong dalam Kategori "Follow Mengharap", "Follow Membalas", Follow Entri", Follow Rupa" ngan Follow Layout".. kadang2 tu aku suka Follow blog org tanpa disuruh, aku kan rajin tekan Button Follow.. haha.. kalau kategori "Follow Terpaksa" tu blom ada lagi.. aku Follow kau pon sebab aku rasa otak kau sama cam aku, "Otak Kotor" hahahahahah :D

Fyqa said...

hot stuff. aku ikhlas polo sbb ayam eh bukan sbb entry mnrik. haha

deeya said...

aku ta tau pun ape itu follow dan follower .. aku cume suke maen kat belog ko pasal cam syiooook jerp an nak geli2 kat sinie . kah3 !!

HazHand said...

yei!!!! klau aku,follow layout slalunye!! !hahaha

syanabel said...

mcm pernah jadi sume jenis follower je..huhu =)

kau kesah ke?? said...

yemm best! konpem aku datang jenguk!

Ayeem Jemain said...

@firdaus haha damn balas lucah!

@ein haha mmg susah nak paham manusia sebenarnya

@kusi haha betol. haha hebat gak eh kuasa blog?

@wijdan hahaha jgn la. nakal je

@shatooman hahaha jgn lah. semua ckp aku lucah tau. mencik!

@meoww hehe blog ayam kira animal lover kan? kakaka

@halim haha damn lah awak

@ayung hehehe yeke? bagus lah, mmg suka buat org happy. thanks 4 ur support!

@annenyss haha bagus. pecinta ayam

@mila hehehe betul sgt yg tu

@hanis hehe itu yg sepatotnya

@faiz uhukk, i'll give you a call you tonight. wait fer me ya?

@dla haha org suka blog merepek rupenye eh? ;D

@ros hahaha thanks akak! mmg suka merepek. kekeke

@khuz haha nape tak follow? dasar gigolo! hahaha

@farid haha. aku tgk entri ko bersih je cam muka laki korea hahaha

@fyqa hahaha damn hang

@deeya gatai nooo. bg depan mata kang. hahaha

@haz haha ko mmg dasar designer

@syanabel hehe tahniah! kekeke

@kaukesah haha blog kau pon best! hebakkk mu kat digi tu. grrr

wannurfazrini said...

follow terpaksa aku mmg penah sgt la sebb join contest. pas dah umumkan pemenang, aku x menang, terus unfollow. bijak kan? hahaha

*cimOt* said...

aku tak kesah pon ko xfollow belog aku..bg aku belog bkn tuk follow..tp tuk bace ye x?

shidaidris said...

ayam yang comel, dah follow, sile uoap terima kasih....tp terima kasihla sebab entry anda buatkan saya gelak :)

nadia natasya said...

hhaaa. serius faiz tapit lawakkk :D
ouh follow ayeem sebab nk bce entri lah :D

BELL said...

bell follow sbb blog ayeem kelaka :D cik boleh ketawa byk2 kali. kihkihkih ---> ketawa mcm tenuk pakai gigi pelesu :D ngehhngehh~

Farid Casablancas said...

@Ayeem : hahaha.. Entri aku terpaksa kena bersih la sebab 99% awek-awek yg baca, bukan balak-balak.. haha.. kalau aku buat Entri 18sx, kompem aku hilang Visitor dari awek-awek.. haha.. pasal "haha. aku tgk entri ko bersih je cam muka laki korea hahaha" .. itu dah masuk kategori "Follow Rupa" haha..

Solihin Zubir said...

aku follow ko ikhlas beb! haha.. err.. ikhlas kna ckp ke? heheh..

hans0 said...

gua blogger la...

Ayeem Jemain said...

@fadz hahaha ko bijak dan setan

@cimot hhehe betol! n kalau dia betol2 nak baca next entry dia akan follow. hehe

@shida hehehe thanks byk2!

@nadia hahaha tetiba faiz tapit nape?

@bell haha teruk gelak tahap tu

@farid haha blog ni pon ramai pompan maa. 70% kot.

@solihin haha dah tak ikhlas ni. hilang pahala. eh follow blog aku dpt pahala eh? hahaha

@hanso tahniah! keke

arora said...

follow sebab nk tgk kehebatan anda melucah.... '=.= HAHA

Taufiq Wr said...

aku kadang2 ada gak termasuk dalam follower terhutang budi tu..kesian tgk org yg follow..tapi kdg2 je laa..kdg2 tu x layan..malas..haha

[sutera kasih] said...

follow entri & follow sebab blogger tu tak sombong dan sudi jgk singgah blog kita :)

EYFAalias said...

follow membalas. hari ni follow. esuk delete. ahahhaa

Ayeem Jemain said...

@arora hahaha grrr -.-

@taufiq hahaha. diorang despo, tu yg nmpk kesian tu

@sutera hehehe. sombong2 tak main lah

@eyfa hahaha jahat gila

As Yusra said...

follow entri ikhlas.! suke blog ayeem~ best n sempoi.! hahaa..^^,

Ayeem Jemain said...

@yusra hehehe tenkiu yusra! :D