Saturday, July 23, 2011

Duit Maya Lebih Berharga

Duit maya, duit yang kita tak dapat dipegang, dicapai, dijilat dan tak dapat diselitkan pada celah ketiak. Itu lah dia duit maya, dan ia sangat berharga. Duit Maya Karin pun berharga jugak. Duit yang disimpan dalam handbag yang dikepit pada celah ketiak. Licin dan gebu woi ketiak dia. Tapi bukan itu yang aku nak cerita.

Yang aku nak ceritakan ni, kita sebenarnya menghargai duit maya lebih daripada duit realiti. Bayangkan tengah beli choki-choki kat kedai Geli Mart. Beli 2 coki-coki dengan harga 40 sen. Korang bayar seringgit. Tukang kedai bagi baki, dah blah dari kedai tu baru perasan cashier Geli Mart tadi bagi 40 sen je baki. Hilang 20 sen. Tapi kita, "alah, takpe lah 20 sen jewwww", sambil mendagu ke depan.


Kalau korang pengguna Maxos, call pengguna Sell Corn, tiba-tiba operator Sell Corn yang jawab. "The number you have dialed is currently not available. Please try again later, tengah berak agaknya". Check baki. Fakkkkkkkkk! tolak 15 sen. I hate Sell Corn! Kalau 15 sen dalam kredit henfon, bukan main berharga lagi. Macam RM1.50.

Sama juga macam, mak kau bagi RM1 sebagai upah sidai baju. "RM1? Heh, takpe lah mak". Kalau Nuffsaid yang bagi RM1 earning kat kita bukan main menggelabah lagi. Siap call mak abah kat kampung menangis-nangis kegembiraan.

Nampak bezanya? Betul tak duit maya lebih berharga daripada duit realiti walaupun nilainya sama. Lagi satu, pemain original lebih bernilai daripada pemain import. Terima kasih. Hehe.



Comments
61 Comments

61 Kokokan Suci:

y u y u Z u l a i k h a said...

hahahaha... sengall! like <3

..cik gugu.. said...

hahaha s'pore da menang.. tp siot sbb pki pmain import..

Amirah Suhana said...

Hihihi ..Bila nuffsaid bg rm1 menangis kegembiraan..Haha mesti ramai terasa ni :)

IEQAH said...

Kok kOK kOKK..

Agree duit maya mmg lebih berharga kot :)

C i k P i p i T e m b a m said...

HAHHAAHAH ! betullahh ! lain kali kita abaikan nuffnang dan seangkatan dgnnya . kakakaka . ayeem jgn buat mcm tu ye . duit sesen yg kita xnak tu la sbnarnye klu dikumpul lebih byk manfaat .

SiS NaD said...

Salam Ayeem...

Sis suka ayat last... 'Pemain original lebih bernilai daripada pemain import'... Hehe!~ (^_____^)V

Syazwan Che Deraman said...

hehehe..aku pernah alami situasi tuh!!.
berharga wooo duit nie walaupon kurangnulainya :)

erysweetie said...

haha...setuju setuju.. nk transfer guna maybank2u lg kene mahu pikiaq doploh kali

hamzah ian said...

waddefak is this//????

dLa Suri said...

SAYA SETUJU!

Wadi AR said...

sentapppp

Dianaa said...

Eh, betul juga ea. Baru sedar :D

miz rara v(",) said...

s0, player b0la m'sia lg b'hrga dr player s'p0re.... =P

.diannorhayati. said...

hehe. mungkin sebab duit yg realiti tu kite rase kite still bole dapat lagi. and duit maya tu sbb susah nk dpt such as nuffnang,and duit yg kite btol2 nk gune such as topup. hee. sape tak tension kalau kredit abes camtu je. hee.

.diannorhayati. said...

hehe. mungkin sebab duit yg realiti tu kite rase kite still bole dapat lagi. and duit maya tu sbb susah nk dpt such as nuffnang,and duit yg kite btol2 nk gune such as topup. hee. sape tak tension kalau kredit abes camtu je. hee.

Affan said...

hahah u got the point.
lagi2 pasal operator tu, macam haram je.

diyan said...

eheh ,betul gak tpi yang tak tahan kenapa ketiak maya karin dipersalahkan :P

Wijdan Hawani said...

Agreed.

Duit churpchurp aku ada RM1.50, tetiba lesap, meraung-raung aku depan laptop. Sama gak nuffnang, menjerit-jerit aku, kasi satu rumah dengar duit nuff dah up RM1.50 Haha.

♥NuR SyAFiQah♥ said...

betul3...

kalo kene tolak 7 sen tu rasa mcm fuuu je..hhehe

Raden said...

aku tak kire maya ke tak maya ke. 1 sen hilang pon aku tuntut!!

Lurunna said...

kalo sume or kt dunia cmni kan best...hakhak

Fadzmie Mohamad said...

Statement last tu yang paling penting. Aum!

mate saya bulat said...

betol la tuh. masing masing gelabah tengox BE :P

Umie Artoqiemie said...

erm


duit


duit



nuffnang






ahah!









wtf *ikut mejah









haha.

Insomniac. said...

at least 20sen dpt jugak makan coki-coki. kalau sell corn tolak 15sen tak dapat apa bro. mana boleh. haha. good thoughts. so true

budakampung said...

yang ketiak maya karin licin n gebu tu memang xleh blah~hahahahaha

ChipCoklat said...

Style la entry ni.. mula cite psl duit.. lps tu cite pasal pemain import..kehkehkeh.. 2 2 btul.. cuit maya lagi dipandang org dan pemian original lg baik dari pemain import.. double thumbs up..

sharifahzakiah said...

hahaha ni msti zaim buat kan. dpt duit nuff, trus call mak :D

azurin ramli said...

wakakakaka.
betol jugak ehh.tp MAYA tue nama mak aku lahh woi.ahhahaha

PORUMAN said...

a'aaa... dpt 30sen mcm mimpi pula..huhuhuhuhu

eton said...

ha... ko org yang gila duit maya yea.. hehehe

Akim Kebal said...

hahahaha.. serius betul. gua tak tipu. benda ni mmg btul2 jadi kat member gua. gua nampak sendiri kat depan mata.

Faraa Eiman's said...

gua lettew , muahaha

♥CIK SHA♥ said...

hahaha..agak tepat dan telus sekali kajian itu..mungkin sebab duit maya tu tak nampak kot..maksudnye cuma nmpk jumlah digit di screen..tu yg kalau hilang walaupun 15 sen dah menggelabah..kalau duit depan mata memang pandang sebelah mata je walaupun singgit..eksyen kemain..kui3..

err..singapore bwk pemain import ke?semalam aku tak tgk pulak bola..;p

aku_gadis_bintang said...

sengalll la...hehe

kura said...

hahaha.. bangga gila dpt earning dr nuff kan. gilebeng!

FadThiaismyname said...

hahahaa... lawak! betul betul betul

Asyila Zainuddin said...

saye & bola TAKKAN pernah ade chemistry.. hahahaha.. ha'ah.. betul tu.. kadang2 duit nuff tu naik sikit je kot, nak wat beli nasik pun tak cukup tapi dh hepi kemain.. ngee.. :p

Dauspozi said...

Bijak gak otak ayam hang nih.. hahahaha... Tak terpikir pulak aku sebelum nih... ^.^

cik marikh said...

pastikan yg ori!!! yeahh!

Ninie said...

nampak double meaning di situ. menganjing spore lettew. haha ehh klu nuff bg rm 1 pun i sanggup wat entry utk dorg awww ;D

Lea IsNaw! said...

betul2
seposen topup sgt berharga...

Kafe Que said...

duit depan mate mmg kite xheran..sbb byk sgt..

Pyka Rahmat said...

betullah. realiti kalau sikit taklayan gua. haha

yaya_flanella said...

hee. setuju. oh rindu belog ni. hee. :)

nurayunni said...

btl2..duit penting skrg nie...

chiah_ismile said...

maya ke realiti,klw da nmenye duit,1 sen pn bhrga!hahaha

Faiz Tapit said...

aku dah bengang ngn nupnang.
dem ah

Wanybunny said...

yup stuju, like!!

ain hamiza said...

saya setuju ngn pendapat anda! hikhik

deeya said...

kau senarnye nak ngutuk singapore kan ? muahahaha !

TisuMedia said...

xdapat disangkal lagi entri nie..

ni respon saya utk entri bro ni.. hehe

http://tisumedia.blogspot.com/2011/07/duit-maya-lebih-berharga-mengapa.html

msredcheesecake said...

saya pengguna sell corn sayang semua yg bergelar duit...tak kira la real ke maya ke....hheeee

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

berharganya duit kan???;)

wannurfazrini said...

wahahahah duit nuff gak yg kite kesahhh!

teha said...

pandai la ayeem.i like..hahaha!

Tea said...

ayeem je lah. tea tak. *bohong*

Umie Artoqiemie said...

x reply pun komen kiteorg.. hrm.

[sutera kasih] said...

ayam tempatan lagi berharga dari ayam import..aummmmmm

Isteri Encek Bard said...

ellleh mak suh sidai kain pun nak upah.. hahahahhaaha

kito sek kelate said...

huhu betul tu