Saturday, August 06, 2011

Ulangtahun Pertama : 20 Fakta Tentang Ayeem Ayam


6 Ogos 2010. Detik domain ayeemayam.com dicipta. Detik entri Introdaksyen, entri pertama dipertontonkan kepada umum. Sekarang 6 Ogos 2011. Genap setahun dah blog ni. Baru setahun je blog ni, budak baru lagi aku ni. Tapi, banyak juga lah yang aku pelajari. Paling penting, aku dah dapat rentak yang dicari untuk blog ni. Ni aku ada 20 fakta yang korang patut tahu tentang Ayeem Ayam.
1. Tiada satu pun blogger yang aku kenal melainkan Ailyl Rozanna masa mula-mula nak start blogging. Jadi, penulisan aku memang takde terikut mana-mana blogger pun, aku main tulis je. Ikhlas dari hati katanya.
2. Aku buat blog macam--macam.blogspot.com dulu sebelum Ayeem Ayam. Blog download-download. Target masa tu, nak buat duit dengan tapak iklan. Tapi tak lama, tak sampai seminggu pun. Sebab letih nak update macam-macam benda. Tapi fanpage Macam Macam masih wujud. Tak sangka dah 200 likes! Haha
3. Dapat idea buat Ayeem Ayam masa tengok entry komik ala Zack Zukhairi di blog AizBatuCampur.com (dah tutup, kena hack). Jumpa blog Aiz di Facebook Ailyl, Ailyl share link entry tu.
4. Mulanya, nak letak nama blog ni Ayam Ayeem. Header pun dah siap masa tu. Tapi, ubah fikiran masa nak beli domain. Ayam Ayeem tak sedap lah.
5. Masa awal-awal dulu, buat entry flash semata-mata. Tapi readers terpaksa tunggu seminggu sekali lah nak baca blog Ayeem Ayam. Buktinya bulan Ogos 2010 ada 4 entry, semuanya entry flash.
6. Pernah tersenarai di Top 5 Blog Lawak Pilihan Malaysia 2010. Time tu aku yang paling ayam, paling cikai, paling sikit follower. Akhirnya, Tubelawak menang. 
7. Pernah target 5000 followers untuk dikumpul dalam setahun. Tapi tak sampai. Kalau aku tak berhenti blogwalking dulu, mungkin target tu tercapai.
8. Pada mulanya menggunakan 'Ayeem' sebagai kata ganti diri. Tapi rasa macam fucken gay pulak, then tukar kepada 'Aku'. Siap buat pengumuman di entry Terima Kasih Korang. Tapi ada yang tak bersetuju.
9. Follower ke-111 adalah kakak comel bernama  Hafidzah Hafidz, dan follower yang ke-1111 pulak adalah abang pilot Iqbal Hakimi.
10. Irine Nadia adalah blogger top pertama yang follow blog ni. Dia follow sejak blog ni baru ada ratusan follower lagi. Dia amat menggemari cartoon flash aku. Tahun lepas Irine pernah ajak aku sekali diinterview Berita Harian (kot), tapi aku tak layak sebab Berita Harian nak blogger 20 tahun dan ke bawah saje. Aku 21 time tu. Shit.
11. First time join contest, first time tu jugak lah menang. Dapat tempat ketiga, dapat RM30. Lepas tu join bermacam-macam contest header, tapi tak pernah menang. That means aku bukanlah raja header seperti yang dicanang ramai.
12. Entri lucah pertama ialah Soal Jawab Tag (18SX), entri lucah terakhir pulak Jasa Abang. Sekarang dah tak melucah dah. Bersara selamanya!
13. Entri review blog Ayeem Ayam yang pertama adalah daripada Hyun Miera.
14. Ramai pengomen yang datang dan pergi. Pergi mungkin sebab aku tak komen blog diorang balik. Tapi pengomen yang paling tahan lama dan paling setia adalah Wannurfazrini. Terharu. Terima kasih banyak.
15. Dah empat kali tukar header, tapi tema template tetap biru merah. Semua koleksi boleh ditatap di sini
16. Dah mencuba ManggaAds, Advertlets, Nuffnang, Innity, dan bermacam lagi syarikat adserver luar, tapi yang paling berbaloi adalah Innity setakat ni. Nuffnang pernah dapat Buffered Earning sekali je, tu pun 20 sen je. Cehh.
17. Penyumbang trafik (blogger) terbanyak dalam setahun ni adalah Nurul Ain Salam, kedua Faiz Tapit, dan ketiga arwah Telor. Terima kasih banyak! :D
18. Entry yang mendapat pageviews tertinggi adalah Header Terlucah-Sopan Malaysia [100SX], dengan 12,000 lebih pageviews. Total pageviews untuk blog ni dalam setahun cuma 700,000 lebih saje.
19. Katakunci yang paling banyak masuk ke blog ni adalah "ayeem ayam". Kedua "http://www.ayeemayam.com" dan ketiga adalah "ayeemayam". Takde keyword lucah pun? Nampak sangat blog ni suci. Haha.
20. Pernah mendapat haters di kalangan perempuan sebab entri ni, dan paling banyak haters kalangan peminat K-Pop sebab entri ni. Hahaha.
Apa-apa pun, aku nak ucap terima kasih kat semua yang follow, yang like, yang komen, yang baca, yang letak blog ni kat bloglist dan paling berterima kasih kat pembaca yang rekemen kawan-kawan, sedara mara dan adik beradik, mak ayah untuk baca Ayeem Ayam sekali. Teruskan sokong Ayeem Ayam, aku cuba sehabis baik hiburkan korang dengan blog ni. Jangan lupa support blog aku yang lain, Pak Rodi, Fuuubook dan Dunia Tuto. Terima kasih banyak, sayangi ayam sekitar.

P/S: Ini entry ke-200. 21. Menghasilkan 200 entry sahaje dalam setahun.

UPDATE: EPIC FAIL! Baru perasan gambar tu tulis Ayam Ayeem. Haha lantaklah.




Comments
121 Comments

121 Kokokan Suci:

Fina Fento said...

hepi besday

fezaL Mohd said...

kemain retis . asal tak ckp ada family ayam lupa diri ah kau !

Namee Roslan said...

hehhe..tahniah ayam!! blog best sangat!!!

Alya Esprézzo said...

tahniah ayeem!! wahhhhhhhhhhhhhh appy aniberseri seri seri serii..haha

Lea IsNaw! said...

wah..gila ah.banya pencapaian blog ko neh

hepi anniversary blog cap ayam eh silap blog ayeem ayam

y u y u Z u l a i k h a said...

selamat ulang tahu belog lucah sopannn ^^

SweetyMui2 said...

pewwitt..apesal ko xbuat vlog ucapan skali.kekeke

aku follow blog ko time tu follower masih 400 lebih.kawan aku yang cakap

'ada baca tak blog ni?semua ayam!'

aku bukak terus follow.kahkah.penangan ayam.

happy birthday ayamm! :)
semoga lebih maju ^^

Far8 budak baik said...

hepi besdayy ayemm..
pehh rahsia terbongkar...
hahahahaha =)

Ayeem Jemain said...

fezal haha fak. takkan itu pon nk bgtahu. tak relate ngan blog aku pon.

namee hehe thx! wah tukar gambar haha

Ujang9897 said...

hee..senyum2 gua baca


happy besday..,=)

sikit lagi capai la 5000 tu

ira-yoshida said...

aku tak rajin komen tapi rajin baca.. bole kan? tak salah kan? heee~~~

sarah hanafiah said...

selamat ulang taun .nak adiah kekeke :)

luqman zakaria said...

selamat ulang tahun yer!!!hehe

Nina Athira-misu said...

selamat hari tua belog ayeem ayam!!

C i k P u t i h K e b a b o m ! said...

hepi bufday blog ayeem ayam ! :D

Farah Tuhar said...

follower yg ke 111 ade . 1111 pown ade . yg 11 x de ? haha

Yen Anuar said...

hebakk la ayeem . baru 1 tahu follower dah 4ooo++++ . ain setahun , followers baru 61 :) congrate for being such a funny blogger !

||aLeaSaRa|| said...

wah hepi bday(motif:tak tau just ikut je blogger lain wish hehehe)

masakat office hari tu ngantuk sgt2.tiba2 terinagt nak baca n3 kat blog ni sbb kalau gelak2 mesti hilang ngantuk.puas key in nama ayamlah,ayeemlah,sebab tak ingat nama url blog ni.lastly,nk mudahkan kite bw selalu,kite terus sumbat blog ni dlm bloglist he3.....

dLa Suri said...

kenapa tkde buku lagi? nk buku selak2. hahahha

AliaJustea said...

HAPPY BIRTHDAY ayeem ayam :)

mas saari said...

happy besday blog ayeemayam!
Mas suka baca blog ni, tapi jaranglah komen!

semoga terus berblog ok..

SyazwanSarawak said...

pehh :D

Dalin said...

you are best lah Ayeem!! selalu akan baca.. semuaa!! tp komen? jrg le.. sebab Line dngki kt ayeem! ciss..

Mish Apple said...

wow!!!

gadis melayu said...

hidup ayeem ayam.. hepy bday..^_^

meeranamera said...

rindu header ayeem yg first dulu.. hoho :P

Happy Birthday ayeemayam.com

eykameow said...

cool gila ah. macam baca sejarah hidup artis pulak. HAHA btw,

Happy bufdayy!

aku tahu blog kau pun dari ailyl rozanna. Dan byk menjadi silent reader dari mengomen. huhu.

ok, teruskan lah berblogging!

Red said...

no hallah.. ayeem the best!

Macamana Nak Buat Orang Berhenti Addict Main game.
(Baca Kalau Boyfiend Korang Suka Main game Atau Korang Sendiri Suka Main game)

Tasha said...

21. Blog yang paling banyak review mungkin. haha..congrtz ayeem!

peep said...

pape pon blog ko mmg terbaikk.. :)

cik chechaq said...

happy anniversary ayam ayeem..
baru setahun ke..ingatkan dan berabad dah..hebat sgt blognye..

Saddila said...

weee tahniah . happy birthday .

ayam sekitar <3

sri said...

Ayeem hebat :'))

sharifahzakiah said...

first time mak jumpe blog anak ni kat yuyu zulaikha, sbb ayem buatkan header dye kan. last2 trus trduduk bce entry ayem smpai ke sudah ! hahaha penangan btol blog ni kan. mmg best mmg lwk :) sntiasa tggu entry2 ayem ! keep it up bebeh ! :)))

Farhan Hanif said...

gila kentang....aku dah dkt 2 tahun pon xsmpi camni lg...hahaha

cik chechaq said...

ya ampun..terbalik...ayeem ayam...happy anniversary...

Aren Alin said...

selamat ulangtahun ayeem ayam! bila nak blanja kitorg makan ayam percik ramai-ramai?

Ninie Dora said...

waahhh congrate laaa ayeem ayam :)

peachippo said...

hehehe...
dah tak lucah eh?bagus2..
epy bday :)

budaksetan said...

kenapa nama gua takde? grrr

meen said...

keep in touch ayeem, suka sangat bace blog kau ! hehe happy anniversary :)

cik ziqa said...

selamat ulang tahun yaa belog ayeemayam...

:)

fairuz said...

ade name iqbal ngan tapit ngan irine. kbai *jeles

Engku Sofea said...

teruskan berbelogging ! :P

Khuzrin Kamarudin said...

Demit... aku ingat lagi dulu kau dengan hamzah ian dok datang dua tiga kali blog aku untuk blogwalking... ok.. blog aku cuma muda 2 hari dari blog kau...hahaha... tapi kau memang otai ar bro... tabik ar...

Nampaknya aku terpaksa tukar idea aku sebab dah sebulan dulu aku fikir idea ni untuk besday blog aku... (-_-")

Selamat maju jaya ayeem...

Apehal aku komen panjang seperti celaka ni?

ainaa said...

perghh, ucapan artis

Zulfahmi Abidin said...

kalau gitu dah setahun jgk lah perkenalan kite kan ayeem.^_^ happy betteh.

~hyun_miera~ said...

Happy besday ayeem..

May ALLAH bless you..:)

Miera ek yg jd review pertama? bangga! hahahaha..=p

IEQAH said...

selamat ulangtahun :)

CIK AYU ARIFFIN said...

tiup lilin untuk ayam...mai cni mai..ku nak bg hadiah

mate saya bulat said...

happy annivesary lah ayam !

bighagenjo said...

;) best lah kau...

zalilah zait said...

ucapan ayeem mengalahkan menang artis fofular niee hihihih....apa2 pon blog kamo nie memang bestttttttt :))

ayuni rosli said...

siyes baru setahun? follower dah cecah 4000++ ! tahniah lah ayeem. blog terbaikkk!!! kite bile lah lagi. tak sampai sebulan lagi pon. hehhe

Nalisa Syahira said...

WAHHHH !

SyaficqaHamdan said...

slamt hari kelahiran belog ayeem yg lucah2 comel. ahaks

luvpinkja said...

ayeem ayam hebat ! happy 1st anny ya ~

keep it up bro :)

Asyila Zainuddin said...

panjang kronologi blog ni rupenye.. tahniah2.. hehe.. keep up the good work! :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

dari first aku kenal blog ko sampai skrg xpenah miss baca blog ko..hehehe

best woo..ni pujian ikhlas tw..hehe

Wadi AR said...

ptt la kenyang je aku mkn ayam gorg buke pose td

Husna Lana said...

pehh blogger hebakk. tahniah ^^

Amalina said...

Happy Birthday!

asybedazzle said...

OHH. bnyak respond yg guna ayat " oh yeke " dalam entry ni. haha. ohh

hamba Allah said...

hepy besday retis ayeemayam :DD

SLeM said...

Terus sokong ayeem ayam!

Mohd Zakwan said...

wah tahniah Ayeem Ayam ! followers anda pun dah beriban dah . Nak dekat sampai target kan ? :D
Btw, gud luck and hapy blogging !

p/s : adei , boleh pulak baru perasan yang gambar ada kesilapan .hahhaha

Jom Singgah Blog Zakwan !

♥nurulizzatie♥ said...

happy 1st year anniversary! HAHA :)

eton said...

tahniah sbb bertahan selama ni syg.. ehh2.. ayeemm.. hahaha... :P

wannurfazrini said...

fakta no 14 buat aku tersenyum :)

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

hik3..aku masih ingat aku tunggu je nak follow jadi 1111...

selamat ulang tahun ayeem ayaam =)

Dhiya Fariza said...

will never stop supporting u brotha!

Akim said...

wooo

alepridz said...

woooo terkesima seketika dengan pencapaian ko... huhu

♥CIK SHA♥ said...

wahhhhhh..besday belog ko sehari sebelum besday aku la..ehehe..

tahniah ayeem ayam!


p/s: kalau ko tak bgtau pasal gambar tu kan bagus..leh tgk berapa ramai readers ko yg perasan ada kesilapan teknikal kat situ..ekeke..

Nana Liyana said...

gilerrr lahh sumenye abg ayeem ingt
! :)

aliya atina said...

congratteeeeee and happy birthday !
HAHAHHAHA .

Nana Ichigo said...

selalu sggh blog ne tp ne kali kedua kot nana komen. happyy birthdayyyy ayeemayam. terlalu happy kot sampai tertulis ayam ayeem, hahaaa :))

Eyka said...

#arwah telor pon penyumbng traffic terbnyk blog eyka..sedihh la bila pikir blik..:(

Eiqa Pika said...

Okay sayangi ayam sekitar. Happy Annivesary. Haha.

Edy Fee said...

oww bestnye tersenarai tube lawak...hurmm
5000 follower setahun,,,dh nak capai tusikit je agy.haha

Robot | Sakti said...

happy anniversary bro.

semoga sukses selalu dong.

hehe

[sutera kasih] said...

happy annibeseri blog ayeem ayam..jangan berhenti menulis :)

Kie-yu said...

tahniah ayeem!!
hepi anniversary
walaupun aku dah tak aktif sgt skrg tp still ngendap2 tanpa kata
suka sgt blog ni dari dulu smpai skrg
keep it up!

ParkAir said...

Hebat ko. Aku mood turun naik je nak berblog.

ღ p!nk veLvet ღ said...

pergh! bia betui baru sthn? dlm sthn jew da dpt beriban followers? pon cket jew entry, hehe~

Faiz Tapit said...

aku nak tengok berapa lama bersaranya ko dari melucah. kah3.

Dawia.Honeyputri said...

selamat ulangtahun blog :)
siap fakta yang bernas..

bkn calang calang.. ^^

NorHalizah said...

tahniah :D

SoutulMujahid said...

no.8 tu cam siot kan? hahahahaha!!!

esul said...

Hepy besday Ayam Ayeem! hahaha~
ayam ayeem pon ayam ayeem lahh.

siti nuraiena said...

huhu . baru setahun rupenye . anyway , tahniahh abg ayeem :)

Qaseh dalia adelia said...

congrats , happy anniversary ,newbie here .. =)

yana nana said...

baru setahun eh ? mcm blogger yg senior-senior dah. :p

dah x lucah. kikikiki.
happy birthday ayeem ayam's blog ! :D

yana nana said...

baru setahun eh ? dah mcm blogger senior dah.

dah x lucah dah. kikiki.

happy birthday ayeem ayam's blog ! ;D

cicihah umiko said...

salam ayeem...congrat dh mencapai umo setahun ^^ semoga bolg ni tros pnjg umo..^^.like ur blog mehhh ~~~~

ZAHIRAH IBRAHIM said...

Tapi Wannurfazrini memang rajin gila nak mampus cmnt entry orang. salah 1 faktor knp i suka dia

kura said...

ayeem mmg hebat. fuh. untung la..

Opah Kentang said...

same bday ng opah lahhh..huhu

khairiyah said...

yeayyy #excited

congrats yaa..blog terlucah+tersopann..hepi berseri dan hepy besday.. :) keep blogging..hehehe

Umie Artoqiemie said...

tua dah blog ayam.
HBD ^_^

Raden said...

tanak reveal penah berchenta dgn aku ke? sampai hati tanak ngaku..

iejjah said...

epy bfday ayeem.....moga blog pnjg umo n also tuan die...hehe :}

adrinaqamarina said...

baru ada masa nak komen, fuh. even dah nak seratus komen ni, lantak la.

tahniah ayeem ayam! baru setahun, dah boleh start berlari dah ni.


:)

tomatokering :) said...

<-- silent readers .


kite baru 9 bulan . gagaga kongrets ayemm ! ^^

Cik Miera said...

thniah blog lucah sopan dah cukup umo.. hihi.. cepatnye blog ni berlari.. setahun dah beribu follower.tahniah

peacemaker77 said...

congrats ayam. hv a nice day :)

Fayyazmi said...

alamak, terlewat na wish :)
congrats sebab bertahan lame .
hehe . teruskan blogging yaa ayeemayam . Kauu ayam kegemaranku :") hikhik.

Husna said...

happy 1st anniversary ayeem..
moga awak dpt pahala kerana menggembirakan ramai org..yg xsuka tu biarkan aje..all d best ayeem!

p/s agaknye watak ayam (pierre andre) dlm 3,2,1 cinta tu amik dr awak kot? muka lebih kurang..(br 2-3 lps tgk movie ni

BERT said...

epi besdey.. walopon jarang komen sini.. tapi hari2 mesti terjah hehee.. bess wo layan walopon entry tak banyak.. gudlak ayeem..

Aujinz said...

Tahniah Ayeem... koh koh koh

meowwmania said...

hohh hebak!

tahniah tahniah :D

The Sharkox said...

ayam percik satu..

kbai

anis aneesa said...

owh,name sy xde.ahaha..sbb baru je mencebur dirin mengaktifkn diri..tp xpe..sy nie silent reader blog ayeem..cume bile rse perlu komen sy akn komen..err,rsenye sume blog sy mcm tu.ehehehe..=)

mynamealia said...

Heppi Annibesari ;)

shuttt: 1st time komen sini. dpt tau belog ni pas baca belog raden. haha

NadiRah said...

wahhh!!!
byk dh sejarah bloh ni yerk..
leh buat buku lak..huhu

cimOt said...

perghhhhh..org femes..

pibesday..

syasya said...

haha nice la.sgt menghargai org =)

Pyka Rahmat said...

tambah tambah.

21. saya kenal blog ni masa follower ayeem baru 200 lebih.

-farrah- said...

happy bday..baru setahun tp dah cam lama je rasa..

miz rara v(",) said...

tahniah!!! id0p ayem....!! =)

Dunia Landax said...

yeah! keep it up ayeem! love the flash =)