Friday, October 28, 2011

Peribahasa Moden #1

Luncai terjun dengan balu-balunya
Seorang lelaki bergelar zombi yang mengajak balu-balunya mati bersama dengan terjun KB Mall sekali gus.

Sesal dahulu pendapatan, sesal sekarang tiada lagi
Seorang pelumba motor professional yang menyesal dengan pendapatan/gaji dahulunya sebagai seorang rider Pizza yang cecah hanya RM800 sebulan, tetapi sekarang dah RM8000.

Melepaskan atuk di tangga
Seorang cucu yang kurang ajar dengan melepaskan pimpinan terhadap atuknya yang lumpuh sebelah kiri ketika menaiki tangga.

Bara yang digenggam biar sampai kenyang perut
Seorang darurat kebulur yang menggenggam bara untuk memanggang tangannya sendiri untuk dimakan.

Bapa kencing mencangkung, anak kencing berbaring
Seorang anak yang terpaksa kencing berbaring (berada di hospital) kerana terlanggar pokok ketika berbasikal bagi mengelakkan diri dari melanggar bapanya yang kencing mencangkung di dalam semak.
P/S: Melepaskan batok di tangga: Untuk pengetahuan korang, batok tu bukan batuk uhuk uhuk, tapi batok tu pencedok untuk basuh kaki yang selalu ada kat tepi tangga rumah lama dulu-dulu.



Comments
48 Comments

48 Kokokan Suci:

Wadi AR said...

kesian atok tersebut. mati sia sia

Anonymous said...

yeah, ayah saye baru bagitau batuk tu bende ape. selame ni ingat batuk uhuuk uhhuk. ha ha. da idup 19 tahun baru tau ape itu batuk T_T

-chicharita-

ked said...

haaa..batok yang tu aku taw..bahase orang klantan kan? tu pon novel ape tah yang aku bace ade mention pasal tu..huhu

pRiNceSSmYra said...

part atuk 2 lawak,,hihi

Just.wanie said...

ohhhh baru phm dgn maksud batuk itu .....

ascil.punye.lah said...

hakahkhak sengal punya peribahasa baru.

Eera Shera said...

baru tau pasal batuk di tangga tu..

budakampung said...

wooo..yg p/s tu jugak yg bergunanya..hahaha..baru ku tahuuu..ku sangkakan batuk uhuk uhuk

cici tembikai said...

waa 0_0 yeke . cikgu BM pun tak pernah cakap -.-'' ( pasal batuk tu)

rozeeta rashid said...

hahaha. suka yang melepaskan atuk di tangga dengan bapa kencing mencangkung, anak kencing berbaring.

zonejb said...

selamat sejahtera En/Cik/Tuan/puan. kami telah mewujudkan 1 blog iaitu SENARAI BLOG-BLOG MALAYSIA. kami masih baru lagi di sini.maka kami masih mencari lebih banyak lagi blog-blog untuk di masukkan kedalam blog kami. untuk permulaan blog En/Cik/Tan/Puan telah terpilih dan telahpun di masukkan kedalam blog kami. oleh itu kami meminta jasa En/Cik/Tuan/Puan untuk memasukkan blog kami kedalam bloglist En/Cik/Tuan/Puan. di sini kami sertakan link blog kami iaitu:-

http://bloglistmalaysia.blogspot.com

sila maklumkan kepada kami sekiranya En/Cik/Tuan/Puan telah memasukkan blog kami kedalam bloglist En/Cik/Tuan/Puan.

kerjasama En/Cik/Tuan/Puan amat kami hargai

terima kasih

Arif Aiman said...

errr... batuk tu pencedok tu eh.. baru tau..

FarhanahAdzlan said...

ok saya belajar bm harini..boleh masukkan dalam karangan spm saya tahun depan..hehe=)

chekgu kechik said...

ouh,tension tgok peribahasa baru nie..bleh ingt ke x nie..hahaha..

laskar pelangi said...

sengal...hik3

ekin.. said...

mmg best lahh kan boleh buat peribahasa moden..habis sume tukar..ceit!!:P

Zulfikar Hazri said...

batuk atau betuk...


aku baru tahu kawan bagitau...


sebelum tu konfiden je... lepaskan batuk ditangga tu buat kerja jadila.. mcm berenti kejap kat tangga.. uhuk uhuk pastu panjat tangga balik...

msredcheesecake said...

Balu tu bukan pompuan kematian suami ke? ....

msredcheesecake said...

Balu tu bukan pompuan kematian suami ke? ....

cikpia said...

thanks tolong explain pasal batuk tu..... dah 29 tahun aku idop dalam kekonfiusan......

PapaComelBulat said...

yang last tu paling tak boleh blah..adoi.haha.kesian anak masuk hospital gara2 bapaknye yg pancut dlm semak..

Fara E's said...

menanges sume cikgu BM =='

miSs aMaL said...

haha.suka yg last..:)

O'gosh said...

kehkehkeh..

chiah_ismile said...

woooo...sgt berguna peribahasa moden ni...hahaha...

markonah said...

hahahahaha ayeem ko ni mmg senget lah!

naf. said...

haha sengalll

Nur Aischa said...

HAHA kreatip! terel lah camni kahkah. yang p/s tu betul kah??

KuNanGKuNanG said...

he3..camni pun ada ke..??

Anonymous said...

batoklah bukan batuk

amy syahirah said...

ayeem sengal

salwaismail said...

haha comel gila bila tulis batuk 'uhuk uhuk'. :DD

FizaFizz said...

hakk3! sewel!

ABU said...

batuk or batok dan maksud peribahasa itu sebenarnya..

http://selangor2u.com/blog/tahukah-anda/peribahasa-umpama-melepaskan-batok-di-tangga-berasal-dari-indonesia/

sekadar nak kongsi..:D

Norlida Ramli said...

sengal..menyesalnya jadi atuk kau..haha

cik qiqilala said...

yeke batuk tu gayung? errrrr...

aiko farahshahida said...

hahaha. selamat maju jaya dalam bahasa melayu moden. haha.

gila seyh. kencing berbaring.
err.. knp ayah dia kencing dlm semak? xde jamban ke hape?

batuk = gayung, penceduk..

El-Janna said...

haiya.. batuk ka tu?? buka cebok ke??

Salhah Suhot said...

batok la...batok=tempurung
aku pun orang jawa juge..hihiih

Nalisa Syahira said...

atok mati katak ler

Eyka said...

owhhhhhhhhhhhhhhhh...keh keh keh :P

mira_nas said...

huih.. cucu derhaka tu..

erleena said...

wahh saye blurr -.-

by Zent said...

Salam kenalan dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)

kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



Giveaway: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html

mynamealia said...

bukan batuk uhuk2 eh? ok, pengetahuan baru :)

aimaniman said...

Akak suka baca kreatif

mushroom said...

cikgu bm aq penah bg taw dlu psl batok tu huhu

nurkaloi said...

errr zombi ~~