Friday, October 14, 2011

Super Skema

Dari segi bahasa, manusia skema adalah manusia yang terlalu ikut peraturan/skema. Tapi, masyarakat kita selalu menilai skema daripada rupa luaran. Agak-agak dressup macam takde sense of style, memang kena cop skema lah. Pada gambarajah 11.1 di bawah ini adalah rupa budak lelaki super skema bila ke sekolah.

gambarajah 11.1
Selain daripada tu, personaliti dia haruslah seperti berikut:
1. Seorang otaku (die hard fan anime/manga, games).
2. Tak pernah beli/memiliki/memakai seluar jeans.
3. Baju shirtnya besar gabak, bukan cutting polo.
4. Kasut jalannya adalah sejenis kasut sukan, bukan sneakers.
5. Bila berjumpa teman baru, dia akan ucap "Selamat berkenalan, nama saya...".
6. Bila berborak dengannya, korang akan rasa mengantuk.
7. Bila dia buat lawak, dia akan ketawa sensorang.
8. Bila teman melucah, dia akan sengih sambil berkata "Haha kepala otak awak!".
Fakta Skema:
1. Budak sekolah perempuan pulak, yang pakai Bata tak semestinya skema, sebab yang hotties pakai Bata style biasanya. Yang pakai Converse style pulak, biasanya ramai minah rempit/banjir.  Masa zaman aku lah, sekarang tak tahu.
2. Braces (pendakap gigi) asalnya ramai budak skema je yang pakai, tapi bila dah ramai hotties yang pakai, ia kemudiannya dianggap sesuatu yang cool.
3. FSKM (Fakulti Sains Komputer & Matematik) UiTM juga digelar FSKMa.
P/S: Aku suka perempuan yang skema (baik), tapi masih ada sense of style.



Comments
87 Comments

87 Kokokan Suci:

msredcheesecake said...

Aku skema aku cun hhaaa

cici tembikai said...

haha sangat betul lah tu yam oi. memang budak skema kat sekolah 24 jam asyik ckp pasal manga. best lepak dgn mereka sbb tahu bnyk pasal dragon ball semua tapi kalau 24/7 ckp pasal tu muntah. and kawan aku pernah kapel dgn budak macam tu, nasib lah tgh date pun tanya,' awak tengok dragon ball hari tu tak?' -__-

Nafisah Ruslan said...

skema itu romantik :)

AkU bUdAk pRoGrAmMiNg!! said...

betul weh...fakulti kita jenis skema...sport rec ok je...
fakulti kita ko tgok lectrer yg pakai songkok...ada 2 orang...jaga2 la lalu depan di...aku selalu lalu jalan lain kalau ada dia coz aku pakai crocs,jeans,n bju kemeja pendek hari senin...haha

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

sapa MYRA tu kew...

Cik Eka said...

ada kawan skema macamni..
patot dia suka manga..

pastu komen2 kat fb semua macam annoying je...geram rasa

adehaiiiiiiiiiiiiii

Fatihah Hakim said...

bestpreng aku dulu budak skema. dia baik. selalu bagi pinjam homework :3

Ahmad Fazren said...

cam mane nak jane idea buat entry mengarut yee .. tolong siket .

Amalia Zurahim said...

ok..nmpk mcm ko cikit2 lukisan tuh...adakah.....?????hahahahha

Nursya Mohamed Hariri said...

FSKMa? haha

IEQAH said...

mmg super duper skemaa laa org ni

Ayeem Jemain said...

fazren haha aku pun tak tau lah. kalau aku, cari satu isu, then ko sampaikan dgn cara yang lain sikit lah.

Shahbri said...

ye2.. komen awal.. selamat berkenalan ayem ayam.. saya peminat setia awak.. selamat berjumpa lagi.. fakkk...

SitiNurIzzati said...

skema punok per...cam sye.hott jew.rmai minat kowt.ahak !

ajmalamin said...

oi,FSKM fakulti aq lah
xpenah aq dgar fskma
HAHA
gua terasa!!! -_____________-''

ekin.. said...

hahaha..hamboih..skema kemain..hahah..untunglarr:) nice pic..

azurin ramli said...

SKEMA ITU HOT!
*tetiba teringat blog liliana mardiana

~eZmALiZa~ said...

"kepala otak awak"

hahaha...lucunye ayat nie :)))

Eyka said...

bila si hotties semua pkai apa pon org terimaaa...bodoh kan org?

asl gua tak leh jadi hottes?

demmm! grrrrrrrrrrr -.-

alepridz said...

satu lagi point..

orang selalu pandang hina kat skema ni... ushar pon selalu cam weird-weird jer...

@juera said...

skema tu ape? haha..adoiii!

nurdani said...

dulu aku skema.lepas tu jadi hotties.ok perasan.

~eZmALiZa~ said...

"kepala otak awak"

hahaha...lucunye ayat nie :)))

Syazwan Che Deraman said...

aku tak suka manga.

majalah mangga aku suka.
sexayy weyy..

aiko farahshahida said...

<< skema time skolah. hik hik hik

aku budak baru said...

aku skema, tapi skolmate aku tak pernah ngaku aku skema. pffft.

mushroom said...

huhuhuh yg tang ppuan tu aku plek yg amat

rina mohamed said...

omang aihh..dak2 skema sekolah gua cuma takde payung mini, botol air besar dengan gigi jongang je..yang lain sume ada..bila diorang berkumpul mesti cakap pasal manga, anime or gadget phone..FAK

peep said...

1oo% btol.. :)
ko a skema kan yam? :P

Pikah said...

habes pompuan skema pakai kasut ape?? rasa nak beli satu hahahaha

aidil said...

ko xkn jmp bdk yg ko mention kt atas kt FKM.. dak engine xde yg skema bai~

APi said...

saya skema..
saya oke..

SyazwanSarawak said...

skema itu HOT - dangobunny
hahaa

iZ-oNe said...

skema zmn2 skolah rendah nie..trsa pdasnyee..haha!

azrijohan said...

ayeem,kenapa tepek gambar sendiri ni? Hehehe

Dhiya Fariza said...

what about skema hotties?

Akim Iqbal said...

Ana skema, ana okey !

Faiz Tapit said...

ko jongang x?

Isteri Encek Bard said...

owh baru tahu saya sangat skema.. gigi jongang cute tau....

Anonymous said...

ayemm, kalau aku jdanon, baru ko reply smua komen2 aku. kalau aku tye soalan bkn2, msti ko rply la. aku nk tye soalan bkn2 lg la. haha

O'gosh said...

skema x annoying xpe...

Anonymous said...

Rajah 11.1 tu sempena relesed ubuntu ke?~~

naf. said...

i like skema.comel.hikhik

ღ m!ss veLvet ღ said...

dah mcm yg dlm katun upin ipin 2 pulak ... x silap yg nama die intan payung 2, hahaha!

IQ = Iez Qis said...

haha! memang super skema la gambarajah 11.1 tu...

terbaek la yeem!

Ninie said...

gigi jongang tu skema?? ok merajuk selama 1 sem dgn ayeem

Aujinz said...

FSKMa tue adekah dulu ia di panggil FSMK??..

ascil.punye.lah said...

aku skema bawak buku banyak2.contoh pelajar gemilang konon lah kan=)

iyliabelagaksangat said...

ayeem,FsKMa tu hape?saye budak math uitm ouuuuuu!hahahahhaa

Terbang Bersamaku said...

uhuk uhuk...sy pun dak skema jugak masa zaman sekolah dulu..huhu..:p

Nur Aischa said...

saya pun skema, bawak botol air sambil pegang ke sekolah. hahaha skema itu sweet =)

faiznur rotashia said...

sy suka jadi skema.. hahaha

merahitujambu said...

teringat pulak zaman2 sekolah dulu..mcm2 org jumpa..sbb sy pengawas..=p

Asyila Zainuddin said...

power aku 600, tapi pakai lens.. lol.. n oh yeah, aku bwk payung tiap2 hari pegi lecture sbb aku jln kaki gi fac.. tu kire skema ke? haha..

Bro ahmad said...

budak skema bijak betul tak?

farisha adnan said...

skema sekarang skema stylo ..

muiz aL said...

kepala hotak awak!! choii

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Skema => nerd peringkat bawahan

Schematic diagram => nerd peringkat atasan

Puteri Iqa Izyan said...

nerd tu comel. ehek

FatihaMedan said...

haha,gambar tu mmg skema betul lahh :p

sYafIk-wAy said...

saya suka dgn girl yang comel jewk .. tak kire tak kire !!! , hahaha

BiriBiru said...

FSKM UiTM juga digelar FSKMa. haha =D
tk boleh blaah statement kau yg nie~
aku pon FSKM dr UiTM. skema jugak kot =P

Namee Roslan said...

skema itu handsome lah. :D wey style banjir tu kitorang panggil rempit. haha

anonymous? said...

power spect aku baru 300..hahaha

Cinderella said...

haha selalu org skema ni pun x sedar yg diorang ni skema

Yuyu said...

hai ayem..

berkawan dgn orang skema bagi aku lg selamat berbanding style minah2 rempit.

tapi terlalu skema buat sakit hati dan menyampah sebab skemanye bercampur dengan lurus sangat2 lurus.

mate saya bulat said...

wowowow. senior FSKM nak mara ni. tapi aq tak skema okee. hahaha

tieha ismail said...

"haha kepala otak awak".... kwang3

littledolphin said...

saya skema dan saya berbangga dengannya.HAHA

Aimi Nadirah said...

sekarang pon samaa! tapi tak bape converse sgt ah:) lebih kpd yg stylo2 cam silver planet & everlast. pastu kain mesti nak banjir, tudung mesti nak singkat. pergh dah habis stylo ah tuh;D
p/s: siapa pakai kasut jazz star kena cop skema! #sayapakaijazzstarjugaktapisayatakkisah;P

CikTomyam said...

skema itu cool =)

LittleGurl said...

asal skema mesti je pakai spek adoiii

aku pon? erk

cikpjaz said...

skema itu best!!haha

Aveyy said...

kita pakai braces , adakah kita skema :P

http://sepetmontalforever.blogspot.com

zaraibrahim said...

dulu kt skolah skema jgk,bawak buku byk2 tapi skrg xda..
p/s:sy xjongang,heee..

Zemint Firdaus said...

skema itu menarik..haha

Tiara Fazlin said...

i skema okeh..terasa!

fyy mokhtar said...

assalammualaikum. skema?? okeh. aku suka :)

ain dzaya said...

aku nk jadik budak skema la..

Saiful Zaini said...

yang kepala otak awak tu, ayat die pun macam skema je main awak2 tu.. haha..

justcallmeanis said...

betul2. pkai kasut bata masa sekolah dulu baru cool. sekolah perempuan kan ? :) tapi ada kata skema nak mati. dari yg ala ala rempit senteng mcm banjir tu ape cer ye dak ? ='

Kamil Kahar said...

sial ko ayeem kutok fakulti aku skema...

YOUsoF said...

Saya blogger skema, sama macam awak!

Ain Zulaikha said...

saya tak tahu saya skema (baik) ke tak hahahahha

onie said...

aku skema,sekian~

hazzim™ said...

kepale hotak awakk .. ngee .. saye skema ayam ..

Anonymous said...

ak terasa.. hahaha.. paling xtahan sampai terbawa until study ipt.. siap ad yang tegur "pinjam baju/seluar abang ye"??? hah?/
(ap yg ak tau yg org lain xtau ~> baju besar tu selesa laa.. )
time 2 mmg xreti berfesyen..malu seh.. hehehe. skrg dh pandai pilih saiz sndri.. hehehe