Monday, January 09, 2012

Peribahasa Moden #2

Entri lepas: Peribahasa Moden #1

Tahi di hujung tanduk
Seorang matador yang ditanduk tepat pada lubang najisnya oleh lembu jantan yang dipanaskan hatinya dengan kain merah ketika beraksi di Sepanyol.

Bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana Mekdi
Manusia moden yang menjadi bulat/gemuk disebabkan makanan ringan dan segera yang berleluasa di pasaran.

Kalau takut dilambung ombak, jangan baca novel Ombak Rindu
Novel ombak rindu mampu melambung jiwa anda sama seperti memotong bawang, mata dimasuki habuk, serta luka diletak garam dan limau.

Lembu punya susu, Tapit dapat nama
Tapit, seorang blogger yang menggunakan lembu sebagai maskot blognya tanpa membayar royalti walau sesen.

Yang berat sama dipikul, yang ringan kau angkat seorang lah sial
Seorang yang terlalu manja asyik mahu meminta pertolongan orang walaupun hanya untuk perkara remeh.
P/S: Lama tak update sebab sekarang busy dengan freelance projek e-Learning TM.
UPDATE: 2 peribahasa terpaksa diedit bagi mengelakkan kontroversi



Comments
39 Comments

39 Kokokan Suci:

anGah said...

ekeke... gila seks... haha

IQ = Iez Qis said...

macam pfffttt~~ hak3

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

patutlah lama tak update... kahkah, moden sgt2 peribahasa tersebut up-to-date lah pokoknya!

jiha jamal said...

kaveri ye anak-anak..ingt tu..haha

maizatul. said...

aku xphm peribahasa yg last tu. haih3 -..-

Puan Besar Shag Yahaya said...

Last peribahasa tu tak menahan. HAHA :D

auni said...

ahh. aku faham yang last skali tuh. cis~ HAHA

Azza Azman said...

asal pompuan lebih tinggi pulak??? tak lah..

♥CIK SHA♥ said...

hahaha..ayeem ngek!

peh! dpt projek e-learning dgn TM tuh..hebat la!

cikpia said...

camtaik di hujung tanduk la peribahasa ko!!!

Sh.Aida said...

yang last tuh!HAHAHA.

nia marlissa said...

ulat beluncas dah tumbuh bulu . keh keh keh

LL Cool J said...

haha..lawak la..kalah karam singh walia punye peribahasa...

cik ziqa said...

pfffttt...
tarik napas baca ni. hahhah

syaidatie nurdilla said...

Awat sume statement miang.. hahha.. @~@

✿ pink velvet ✿ said...

hahaha! keji gile yg last :P

::cik asha:: said...

ngokngek la..
"bukit sama didaki,lurah sama dikaveri"...HAHAHA..

twinkle twinkle said...

bulat kerana mekdi je sokong ahah

Paris Lipton said...

ngangangangaaaaa

-HanaMichi- said...

haha,..bizi ye...akhirnya berupdate jugak :)

Fara E's said...

no 3 -> jadahnye ? -,-

Fara E's said...

no 3 -> jadahnye ? -,-

budakampung said...

boleh masuk sukatan BM SPM ni~bhahaha

Lady Emilya said...

haha buat dlm krgn spm sah fail lalalala xD

Namee Roslan said...

kan best kalau peribahasa ni ada dalam exam. at least kita dpt gna common sense untuk jwb exam. hahha

Yazid Torpedo said...

aku suke peribahasa yg last sekali tuu..'kau angkat sorang la sial'...puiihhhh...hahaha

rozeeta rashid said...

hahaha. bengong! bulat manusia kerana mekdi. hahaha. *gelak sampai esok*

Ainul Hayat said...

ko ke buat katun2 kat e-learning TM tu?

yana-feehily said...

hahaha..ketawa simpul.

masmaribellmastura said...

hahahahha.bulat manusia kerana mac d...stuju2.. ;p

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam Ayeem Hayam...

Wah pantun serba guna & zaman gaya masa kini ye rupanya...anyway nice blog & info lor...Suka sangat 10000x...Mmg kreatif & inovatif..

BTW kami dah follow blog ayeem ye...jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ye.. :-)

www.mylovely-cats.blogspot.com

aswadz said...

peribahasa yg last tu terbaek...

asip محمد said...

ye gua setuju.. peribahasa last sgt epik.. kah3

Edy Fee said...

aik takde dh kartun mcm bese

emira shafiqa said...

haha . terbaekk ! :D
hye , fiqa dah tinggalkan jejak disini dan sudah mem-follow anda :)
if u don't mind . follow lah fiqa ~

sue-ab said...

sakit kepala syiol...

محمد رازيق said...

haha.. pribahasa moden bikin gua terharu. haha

Nizam Ijam said...

peribahasa x leh bla..haha

BOYAA MARADONA said...

kerana ayeem , ayam dapat nama ,