Tuesday, February 07, 2012

Facebook: Notification Yang Tak Ingin Dilihat

Klik sini untuk baca semua entry-entry Facebook

Game Gift
Ada kawan-kawan kita yang suka ajak main game itu ini. Ada jugak yang baik hati bagi hadiah/gift macam-macam setiap hari. Aku tahu, hadiah-hadiah yang korang bagi tu menunjukkan korang seorang social gamers yang baik, tak kedekut. Even masa main game dulu pun, siap dok paksa member send gift lagi. Hahaha. Tapi, korang harus jugak faham, zaman game facebook dah laaaaaaama tamat! Tak ramai orang main game dah. Dedulu boleh lah main Farmville, Restaurant City, Mafia Wars apa bagai.
Photo Tag
Bila kita ditag pada sesuatu gambar, setiap kali orang komen (pada awalnya), kita akan dapat notification. Memang mengganggu lah. Kebanyakannya tag photo kat kita sebab bisnes. Memang ada tulis 'you may remove the tag bla bla bla', tapi kang terasa hati pulak. Tak pun, nanti kata ni lah orang Melayu, tak nak support orang Melayu. Kalau bisnes produk okay lagi, tapi kalau tag gambar duit bertimbun, duit bentuk kipas, memang tak teragak-agak nak remove tag.
Virus
Kat Facebook sekarang dah berlambak dah virus. Ada jenis virus yang tulis kat wall kita. Ada jenis yang buat status lepas tu tag nama kita. Dua-dua pun sampah. Tolong lah, jangan jadi bangla sampai tak reti nak beza virus atau bukan. Kalau linknya nampak macam pelik je, jangan lah klik. Kalau tulisannya macam desperate sangat suruh klik, pun janganlah klik.
Like Wallpost
Kalau like wallpost okay je, takde masalah. Tapi yang tak okay nya bila seseorang tu like SEMUA wallpost yang ada kat wall kita. Pernah sekali tu aku dapat 17 notification. Dalam hati dah berkata "hot jugak lah aku ni rupanya". Tapi rupa yang serupa-rupanya semua notification friend aku yang seorang tu like 17 wallposts aku. FFFFFUUUUUUUUUUUUUU!
Menyibuk
Ni lah notification yang aku rasa paling tak nak aku lihat. Punya lah sedap borak panjang-panjang dengan awek cun kat Facebook, boleh pulak ada laki masuk campur menyibuk kat dalam wallpost tu. Tak kira lah, laki tu friend aku atau friend perempuan tu. Asalkan dia sama jantina dengan aku. Nak borak pun dah tak best. Bukan komen je, kalau like pun dah kira menyibuk, paham?
P/S: Lagi banyak notification kau dapat, lagi naughty kau. *tetiba*



Comments
38 Comments

38 Kokokan Suci:

Mish Apple said...

Tolong buat entri ni.

Ceritanya : Aku kalau tak on9 Facebook 2hari, Tak sah la kalau noti aku tak sampai seratus, and 75% noti aku adalah noti dari group blogger.

#aku tak pernah check noti aku walaupun aku ade komen kat status sape-2. Biarlah die komen sensorang.

Ratna Chatraningluh said...

aku selalu buat semua ni

terimakasih sebab menyadarkan aku :D

~Kirin Selama Perak~ said...

aku pon tak suka..paling tak suka bila kita tengah mengayat awek !HAHAHA

jiha jamal said...

abam ayem garangnyee..takut...

♥ Cik Zack's ♥ said...

mmg sgt annoyingggggg -.-

Wadi AR said...

memang byk notify mcm ko la ayamm. hotsetapp. haha

Anonymous said...

da buang fb sejak bulan 8 tahun lepas . hehe .

cici tembikai said...

ahaa sama lah -,- pantang betul pastu ada yg paksa suh main game sekali -.-' alahai

and ada jugak yang takde kene mengena g like semua wall post kita ngan kawan. kau dah stalk diam2 sudah -.-

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

memg menyemak.. bla klik.. yg banyaknya org request game n pin kat grup blog.. ermmmmm

hana said...

mmg betol2 menyemak..
tp yg pasal like wallpost tu saye selalu buat..
mmg suke sgt like..
hahahaa

Raden said...

aku xde pon mslah cmni sbb aku xpemes cam ko. benci..

ABU said...

tu la kalau Fofular ramai je komen like tag bagai hahahahaha.. sbar la kau..

faridah nazurah said...

haha kau lupa nak buat notification event la.. event2 bagai ni la yg paling menyemakkan noti aku.. agaknya byk sungguh masa dorang ehh

beLLa said...

haha, aku bab maen game tu mmg aku suke. tp takdela pkse org maen. aku kcw news feed org jela ngan aku post game.

pasal noti ping blog tu. kan boleh setting tanak dpt noti dr grup. so mslh setel :)

Cik Ca'ah said...

aku block segala game!

syirah rasid said...

dapat noti dr games memang lah takdilayan. pastu ade yg sebok post dalam group dgn post yg entah pape yg tak penting pon. grrr

miSs aMaL said...

setuju patpulohratusribu kali.!

hazanis said...

hahaha terbaek..notification buat gua serabut derr..^^

hudahassan said...

yg last uw , kau msg jelah . Takde spe nak kcu kau dahh . haha . privacy ckittt :)

Ckin Kembaq said...

setuju..tp tak la teruk sangat..hehe

Akim Iqbal said...

lulz

::cik asha:: said...

#untunglah fofular...(tetibe)

xske notification pasal game..menyemak giler..

✿ pink velvet ✿ said...

plg annoying part yg ade org tag pic kite tu, nak2 pulak kalau org tu online shopping, cisss! buat hangin 1 bdn je :p

Miss Butterfly said...

skrg dah tak main game fb pastu baru paham perasaan orang laen bile gua invite maen game skali dulu. annoying gile ouh. hahaha

cikpia said...

aku tak hawt, so aku tadak masalah noti yang berlambak2.... sekian.

Zakaria's daughter said...

hahaha !
touching rr baca entry neh. mencik mencik. k gedik >_<

kite neh main pamvil lagii auww!
then then addicted like2 wallpost.
lalalaa

aLyA_syGS said...

xsuka noti. game byk byk tu... -.-"

YOUsoF said...

Bukan FB namanya jika tak ada notification seperti yang di atas ni..

Barulah terasa indahnya menghabiskan masa... hahah

Lady Shana Sweet said...

menyibuk!!! hahahaha

littledolphin said...

game gift tu paling annoying!

pasal menyibuk tu err saya pernak buat! hahahaha.ok serius sentap.tak nak buat lagi dah T_T

Nyamuk Terbang said...

game tue pling meluat skali

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

aku pling bencik game request...

Lo Lol said...

Setuju r..^^

cik miera said...

aku mencik game request.. haha.. dh la aku xsuka main game.tp kdg2 nk pedajal org, aku saje je masuk game tu n request kt org. haha

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

virus atau pun spam.. huhu

sama beb, aku pn slalu menyirap klu sedap2 layan cheeks tetiba ada laki masuk..haha kacau tul

Eera Shera said...

aku lg malang..tiap status aku makcik aku komen..sebab tu tibe2 aktif twitter kah2

ira said...

paling tak suka klw dapat application game tu la...

nur chahaya abadiey said...

saya x kesah kalu notification byk2.. tp pling xske yg like status byk2 tue..

annoying betoll beliau...