Sunday, February 26, 2012

Mencarut Dengan Sopan


Manusia dengan mencarut tak dapat dipisahkan sebab mencarut salah satu cara nak menunjukkan perasaan marah selain menjerit kuat, menghempas pintu kuat-kuat, hentak kaki kuat-kuat semasa berjalan, dan segala yang kuat-kuat. Kat Facebook lagi teruk, tak marah pun mencarut jugak. Habit dalam menulis mungkin. Jadi, ada 3 cara untuk convertkan carutan tu menjadi sesuatu yang lebih sopan.
Alih Bahasa
Kalau bahasa asalnya BI, kita tukar jadi BM. Contohnya "Fak! Fakri Saarani ni buat aku panas je!". Nampak? Kalau eja "Fak" cam tak kasar sangat. Cuba eja "F*ck"? Kasar kemain. Lagi satu kes, kalau bahasa asalnya BM, kita tukar jadi BI pulak. Contohnya "Woi pussy! Bila nak bayar hutang aku? Aku dah 5 hari makan meggi ni!". "Pussy" kalau dalam BM memang buruk bebenor bunyinya bukan?
Alih Makna
Alihkan terus makna/objek dari carutan asal. Contohnya "Lama dah aku tunggu. Bila kau nak sampai ni baby?!" Dari "babi" ke "baby", kan comel tu? Contoh lagi, "Pokemon kau lah! Yang kau poke mak aku kat Facebook kenapa?!". Dari "puk*mak" ke "pokemon". Again, comel sangat!
Tapisan
Kalau menulis tu, tapislah carutan dengan *. Contoh "Kau ni memang sund*l kan betina! Apasal ko curik pentis aku?!". Kalau mencarut dengan kata-kata pula boleh ditapis dengan bunyi "toot". "Hahaha macam pan-toot perangai. Dengan bantal pun kau nak meman-toot!". Lebih sopan rasanya -__-
P/S: Kalau korang terer, jangan mencarut langsung.



Comments
34 Comments

34 Kokokan Suci:

DaYaH JeLitA said...

kemaluan betul la hang nie!!
cara sopan aku xD

Rozuan Ismail said...

hye cuols.. mesra gitew!! ini tak mencarut.tapi kasi org carut kat kita.hehe

dsm said...

hahaha pokemon sgt comel..

nia marlissa said...

sweet lah hang nih ayeem

kay_are said...

memang betul2 cover nye carutan tu.. boleh try nanti..

IQ = Iez Qis said...

pftttt~~

bley ker? haha! xske la carut2 nih~

~eZmALiZa~ said...

hahaha..tak sangka gile ade cikgu ajor cmne nak mencarut dengan lebih baik lg sopan...hahahaha

Nana said...

haha..fak fak..ni sopan kan?

lisa said...

hahahahh ok ini cara yg ideal. ;3

faten osman said...

atotooo.. sopannya ayeem :D

muiz aL said...

Lepas ni boleh carut depan gadis-gadis comel.. Harap dorang beranggapan ianya sesuatu yang comel.. Pan-toot!

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

#LOL xD

lg polite n cute.. ;D

Ninie said...

"Dasar anjing laut betul ko ni"
salah satu cara makian yg comel. huahua

Yana Libra said...

saya tak pernah mencarut lagi setakat ni..hehe :)

Akim Iqbal said...

But tohhh pak hang !! Harharhar

Syazana A. Majid said...

hahaha ! yes dapat idea :D

Nurulbadiah Lai said...

base bengong!carutan dlm bahasa terengganu yang cool haha

cik najihah said...

hahah bole ah praktis pas ni
wat the pui

ieyza afieyna said...

saya xsuka mencarut...
-_-'

Brown girl said...

'bila kau nak sampai ni baby.' hahaha. ini best

Udinz.com said...

elok la tu...mencarut dapat dosa free!

hafiz hafizol said...

aku yg x mencarut langsung tuu.. haha :P

wanie_mn said...

even entri ni mcm sengal, tp ada baiknya amalkan apa ayeem ckp drpd straight carut nmpk sgt mcm apa. ;D

suzyana naim said...

kalau sekolah arab , deorang takkan mencarut . tp carutan 2 deorang buat ayat 'balaghah' . ayat balaghah 2 mcm sindir . tp la nk mencarut tu mencarut jgk ... huhu . sesetengah org akan wt mcm ni la :)

cth : esok exam kn ? asal tak baca buku ? korang 2 bukan pandai sangt . bodo !

ayat balaghah : ok ,, saya taw kamu semua dh pandai , tp ingt ya .. esok exam . saja nk peringatkan . takot kamu lupa . mausia kn selalu lupa ...

bukan retis said...

errr...tang toot tu..mcm kena tuka lg tu..hehe

Eein Azryn said...

haha. takyah mencarut la, lagi bagus. :D

Firdaus said...

pokemon betullah ko ni ayeem...haha :P

Lady Emilya said...

betul, lagi hebatt kalau tak mencarot langsung :)

onie said...

sengall kau ayeem,haha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ceittt, saya anak baik:p

Eyka said...

pokemon btul! grrr..haha
cilanat ko ayeem..kahkahkah:P

sopn kan kitew? sob sob sob:')

aswadz said...

akan cuba diamalkan. hehehe...

huda jamil said...

bole gune ni next time. haha

BOYAA MARADONA said...

kalau aku punyer , gila barbie betol la ! haha . comel ? again , comel sangat .