Sunday, May 20, 2012

Jenis-Jenis Ketawa di Alam Maya


Bila berborak di alam maya ni, cara ketawa, perlu kena dengan situasi. Kalau tak, ia hanya akan mencacatkan perbualan, dan orang lain akan merasai kejanggalan. Di bawah ini ada lah panduan jenis-jenis ketawa :
Heh
Untuk perkara yang agak sinis. Contohnya, "Bila akak nak bayar hutang saya ni? Padahal nampak je akak beli henpon baru. Heh".
Heee
Untuk menunjukkan ekspresi gembira. Kalau tak letak pun takpe, takde apa-apa makna sangat. "At last dapat jugak beli iPad 3 ni! Heee".
Hehe / Hihi
Untuk perkara yang biasa je. Kiranya kalau tak letak pun takpe lah. Tapi kalau borak dengan perempuan, wajib letak. Kalau tak, akan disangka kita tengah marah. Contohnya, "Awak buat apa tu? Hehe".
Hehehe / Keh Keh Keh
Untuk situasi menggatal/bernakalan atau situasi rasa malu dengan kebodohan diri sendiri. Contohnya, "Nak nombor tipon hehehe" atau "Alamak, salah orang rupanya hehehe".
Hoho / Hohoho / Koh Koh Koh
Untuk perkara yang membanggakan. Contohnya, "Hoho, pendapatan online  bulan ni RM50k. Alhamdulillah" (bersyukur dalam riak).
Haha
Untuk perkara yang kekadang biasa-biasa, kekadang macam kelakar, tapi tak kelakar pun. Contohnya, "Takde, takde! Ko jugak yang kena belanja aku esok haha".
Hahaha
Untuk perkara yang memang kelakar. Contohnya, "Kenapa ko menggigil-gigil present depan kelas tadi weh? hahaha".
HAHAHA / Kah Kah Kah
Untuk perkara yang amat kelakar. Contohnya, "HAHAHA muka ko memang ada iras-iras Ayah Pin masa muda doh".
LOL
Biasanya digunakan oleh manusia jenis membosankan dan tak berperasaan. Mungkin juga terlalu taksub dengan meme komic. Ada juga yang menggunakannya untuk situasi gelak sinis dalam mood serious. Contohnya, "Muka you memang cun sangat, macam Oprah lol".
Wkwkwk/Ckckck
Gelak ini biasanya digunakan oleh indon, tapi dah mula menular ke Malaysia. Contohnya, "Rambutnya kok kayak penyapu. Wkwkwkwkwk!".

P/S: Di alam realiti, gelak ada dua jenis je. Hihihi dan hahaha. Takde pulak bunyi lain.



Comments
65 Comments

65 Kokokan Suci:

faraheartbeat said...

HAHA . yg "hehe" tu kelakar :DD

Cik Chokie said...

Haha betul3 dalam alam realiti tak pernah pula dengar orang keta huhuhu. Kan dah ganjil dah tu.

keri ikhwan said...

boleh buat tesis utk phd ni pasal ketawa alam maya

si robot comel said...

kalau harharhar?

FarhanahAdzlan said...

macam2 kat alam maya..hahaha~
tp semua tu memang betul=)

Puteri Iqa Izyan said...

aku buat semua! muehehehe

eZmALiZa said...

kih3!! eh, kalo kih3 cene eh? =D ohh..kih3 gelak kalau bace entry ayeem ayam..dah lah lama gile tak update blog..hahaa

[k]o{q}i[n] said...

kalo yg ahakz lak? huhuhu

wunny said...

part indon tu kelakar hoi! xD

NunAlifNunAlif said...

Ayeem, ada kawan budak thai gelak mcm ni kalau kat alam maya 55555+.. :P

Ha(bahasa Thai)=5

Cik Bulat said...

yiying ajar aku jadi indon !! HAHAHAHAHAHA !!

Fadz said...

hewhewhewhewhewhew

Cik Tyra Lee said...

semua pernah guna.. haha

Hashira Yusoff said...

kuikuikui --> gelak kura2. ^___^

Terbang Bersamaku said...

macam2 jenis ketawa rupanya yer siap ade maskud tersirat lagi...huhuhuhu...(^___^)

Terbang Bersamaku said...

macam2 jenis ketawa rupanya yer siap ade maskud tersirat lagi...huhuhuhu...(^___^)

Yuyu Zulaikha said...

muhehehehe ^^ betol!

ehh.. Muhehehe, Bhahaha, hikhik pulak untuk ape ayam?? :p

Kie-yu said...

kalo gelak gini plak ape mksudnyewww?

agagagagaga :p

IQ = Iez Qis said...

perghh~~ betol!!!

yang part indon tu aku xtau betol ke x...haha

hananishikido said...

Kgkwn indon aku slalu gelak ckckck x pon wkwkwk kalau kat fesbuk dgn tuiter. Memula jenuh aku interprete itu apa. Pikir punya pikir, Rupanya ketawa je.

msredcheesecake said...

heheee....

Lea Isnawi said...

hua hua hua

ngeh ngeh ngeh


pulak??

Eera Shera said...

kikikiki...lawak :D

cara pemesanan trica jus said...

gede amat ktawanye

kura said...

dah macam cikgu bm yg bertauliah. hahha

Aujinz said...

Yang Koh Koh Koh tue aku terasa.. koh koh koh

kay_are said...

macam2.. aku suke guna ahakz! je.. lebih mudah.. ^^

aimaniman said...

akak biasa he he he 25x... ni kajian peringkat phD ke?

Rizki Pradana said...

postingan2nya sangat bagus, menarik dan bermanfaat,,terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blooger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

Rizki Pradana said...

postingan2nya sangat bagus, menarik dan bermanfaat,,terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blooger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

Sahbudin said...

tq...akan dipraktikkn...haha

Sahbudin said...

tq...akan dipraktikkn...haha

Sahbudin said...

tq..akan dipraktikkn...haha

♥nurul♥ said...

ad yg mls sgt,buat smiley je cukup :p

ParkAir said...

Bakper mu dok masuk aku punyer gelak, kikiki! - yang benar, JKK.

Raden said...

dem. bakal suami selalu gune "heh" je. die perli aku rupanya

Nur Aischa said...

hahaha okay yg ni mmg betul betul saya gelak k :D

Ain Norainsyah said...

Ada lagi yang tertinggal... kui3 dan kikiki...gelak buda skema. :D

cimöt said...

koh koh tu aku rase sinonim ngan mejah!

lady dayana. said...

her her herr ..

O'gosh said...

yang bawah sekali tu cemana nak pronounce bunyi dia....KUIKUIKUI

Atiqah Wadiah said...

nk try gelak ckckckck..tp bunyi cmner eh?ermmm -.-'

Nyamuk Terbang said...

yg ckckck tue xpnh dgr pn..haha

ain dzaya said...

tabik spring dengan budak2 indon yang lebih hebakk giler bab gelak mengelak nie...wkwkwkwkwkwkwkwkwk

Anonymous said...

satu lagi cara gelak yg ko lupa,

WOHA!

hanya di keretamayat.blogspot.com

Udinz.com said...

haha...lawak giler!

iejjah piejah said...

koh koh koh..mcm teruk sangat gelak 2... ada lagi yg suka buat hew hew =__=`

Zahyrah Nizam said...

kalo 'hewhew' tu ayeem?

acai - sukak - oat - crunch ! said...

bro , klau yg spesis ngeh3 tuh pe cer ? ngeh3 ,,

BOYAA MARADONA said...

wakakaka . nie ketawa versi nak maen bola . haha . apee doe . lawak nak mampos . eh tak la sampai mampos kot . tapi mmg lawak .. ;]

Izzatie said...

paling latest huahuahuahua dengan hewhewhewhew :D

NadyaBubble said...

HAHAHAHAHAHAHAHA !

Erra Kyra said...

haha betul sgt ..fakta sume ni!

Pika Tajima said...

kui kui kui..ni gelak style ape pulak..hahahahaha

beLLa said...

weh explain kat aku cane nak bunyikan wkwkwkwkw tu?? seyez nak tau ni

Inoue Michiyo said...

Huhu takder ker ayam?

Inoue Michiyo said...

Huhu takdak ka ayam?

En Tapi said...

hahaha.. nih memang klaka.. :)

Natasha said...

haha. kelakar!
(=

Misz Mieza said...

Ade lagi tambahan - Wahaha.. Miahaha.. Muahaha.. Muehehe.. Ngahaha.. Ngeh Ngeh Ngeh.. Wakaka.. Kuikuikui.. Tihihi.. Ekekeke.. Hew Hew.. ;p

chimidama said...

suka post ni!

kelakar ok..

(insert segala jenis gelakan di alam maya)

Yousof said...

Wkwkwk <-- ??

Kalau aku, aku tak suka perkataan pelik yang aku sendiri tak tahu asal usul kejadiannya. Aku sayang bahasa ibunda. :D

Myera Nyera said...

huhu pulak maksudnya ape? hehe :P

Cik Muda said...

huhuhuhuhuhuh...tak ada ..hmm~ =(

cici tembikai said...

hahahahahhahaha -,- betul ke gelak ni. hikhik. tapi kan menyampah yang "wkwkwkw/ wakakakaka"

bukan gamerz ke selalu guna -,-' nyampah oh. terbayang muka mereka gelak begitu