Monday, December 03, 2012

Tips Kurus Biasa & Luar Biasa



YANG BIASA...
Gunakan tangga
Nak badan sihat dan menggunakan kalori berlebihan, pilihlah tangga walaupun ada lif atau escalator. Tapi semangatnya tu tak perlulah sampai ke Batu Caves
Makanan panas dan pedas
Makan sambil bersenam orang kata. Makan pun boleh berpeluh tu. Menu paling sesuai tom yam panas, pedas lebih. Fuhh memang berair ketiak
Kurangkan nasi
Kevin Zahri kata kuantiti nasi yang ideal adalah segenggam tangan kita. Tapi kalau nak main tipu, pinjam lah tangan member yang besar-besar. Tapi kalau korang buat gitu, aku sendiri pun tak faham apa motif korang
Berbasikal
Ke kelas atau tempat kerja dengan menunggang basikal. Selain elok untuk ekonomi diri dan alam persekitaran, ia elok untuk kesihatan. Tapi sampai kelas/ofis, kena mandi dulu lah, karang bau kunyit satu kelas/ofis. Kalau agak-agak tak nak kena cop 'budak sekolah', jauhi basikal fixie
Jogging
Jogging di taman berdekatan, tapi ramai yang tak tahan lama. Joggingnya tak sampai seround, usha awek je lebih. Tapi lebih baik jogging sikit daripada takde langsung kan

YANG LUAR BIASA...
Gunakan tangga bersama beban
Ya, gunakan tangga, tapi tambah lah apa-apa beban supaya lebih banyak tenaga dapat digunakan. Contohnya tolong makcik cleaner angkat baldi ke, dukung makcik cleaner tu ke, dukung sekali pak guard ke. Lebih berat bebannya, lebih nanang kesannya. Berat nanang
Makanan panas dan pedas dengan serba hitam
Masih dengan tom yam panas dan pedas lebih, tapi kali ni makan dalam kereta berwarna hitam (jangan buka aircond), dengan berbaju dan berseluar hitam. Kacamata hitam jangan dilupa. Untuk melengkapkan kehitaman, makan sambil pasang lagu black metal. Seperti yang kita tahu, warna hitam menyerap haba. Untuk kesan ekstra, panggil 2 3 orang yang gelap kulitnya temankan korang dalam kereta. Confirm banjir
Upah bodyguard
Kekadang kita ni nekad nak makan sikit je, tapi bila berdepan dengan lauk sedap-sedap, boleh tak sedar kalau tertambah nasi tiga kali. Penyelesaiannya, upah bodyguard seorang. Tugasnya hanya perlu beri 'segenggam' buku lima pada muka korang kalau korang makan nasi lebih dari segenggam
Berlari dan berjalan kaki
Niat dalam hati nak ke kerja/kelas menaiki bas. Tapi korang buat-buat lah tertinggal bas, lalu mengejar bas dengan sekuat kaki. Walaupun sampai bus stop awal, buat-buat tertinggal jugak! Penting tu. Lepas tu kan, korang perlu juga buat-buat tak dapat kejar bas tu. Akhirnya korang perlu ke kelas/kerja dengan berjalan kaki. Sabun buku jangan lupa bawa, bagi mengelakkan bau kunyit hangit
Jogging dengan lebih round
Untuk tidak melunturkan semangat korang untuk berjogging sebanyak round yang boleh, pinjamlah anjing rakan atau jiran. Kalau anjing tu suka makan tulang macam dalam kartun, ikatlah beberapa tulang kat pinggang korang. Untuk menambah kelajuan anjing tersebut, pakai topeng perompak. Sesi kejar mengejar tu... 5 6 round memang dalam tangan lah
P/S: Cuba atas risiko sendiri. Aku takkan bertanggungjawab atas apa jua yang bakal terjadi, seperti dagu senget ditumbuk, diberhentikan kerja, mahupun maut dimamah anjing. Selamat maju jaya!



Comments
49 Comments

49 Kokokan Suci:

Arryana Nasution said...

orang gelap yang teman makan dalam kereta hitam tue haruslah juga berpakaian serba hitam dengan celak hitam!! :P

CekbOlat-bOlat said...

pehhh yg luar biasa tu sikitttt la . hha

Kumbang Jingga said...

wakakakakakaka kelakar gila lah..gelak guling2 jap

cimöt said...

takyah laaa kurus..

nabila azmi said...

hehe..tips yg kelakar

Fatin Farhana said...

hahaha..cube r dukung pakguard kat gate uitm seri iskandar tu.. yg paling 'niceee' sekali tu.. kompem sampai tingkat 4 bgunan anex2 kering...hehe ^^

azza sahana said...

boleh cube ni.....

FiDa said...

Hahaha...nice!

Cik Tyra Lee said...

hahaha... nak cuba lah.. harap2 tak maut lah.. haha

Aujinz said...

tips yang biasa kat atas tue memang semua aku buat ... kah kah kah

cikpia said...

wajar dicoba nih!! haha....

Muhd Sahbudin said...

terbaik...nk gelak kuat2 x leh..haha

Hanny Abdullah said...

hahaha..sampai kuar air mata baca ni..jom kita sama2 jd bodyguard for each other...(sure saling dushh dushh..hahaha)

ahmadhiSyam said...

berat nannang mung...haha

keri ikhwan said...

ko memang dah patut cuba tips yang luar biasa tu haha

Fyqa said...

sengal haihh

hahaha

Nyamuk Terbang said...

berat nanang ap kaitan...haha

Myra Jay said...

Tips luar biasa tu macma best je...ahakkk ;D

Yusra Yunus said...

ayeem hehe tegur kat sini la, lama tak say hye

Yusra Yunus said...

ayeem hehe tegur kat sini la, lama tak say hye

Syafik Coklat said...

kelas aku dari kolej kediaman aku ada masa 30 minit nak sampai , itu pun naik bas atau motor , bagaimana pula dengan berlari ke kelas , tentunye aku akan menjadi leper.hahaha

Daddy Zuki said...

thanks for the tips. abe pun patut bersenam sikit sbb BMI dah cecah 30! huhuhuhuhu

aque said...

Mak aih.!!!!!

Kene cube semua tips ni.!!!!

Biase mahupun luar biase.....

^_____^

Boyz_ed said...

Wow ! Nice tips ! Boleh cuba try nieh.. Huhu , thank you.. ^_^

aswadz said...

harap2 menjadi.

athirahmazlan said...

Berat nanang.


Tapi untuk kesan yang cepat jangan ambik nasik langsung, makan lauk je & jogging ! InsyaAllah boleh kurus!

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

me ordinary said...

siyes kelako.. bila ak compare dgn kevin zahari nye tips yg ak baru beli.. penat je bli e-book dia, cos cara luar biasa ko ni lg berhasil kot.. heee

Hanida Moss said...

heh yang biasa tu pun tak mampu buat semua.. apetah lagi luar biasa. hahaha..

meh singgah http://hanidamoss.blogspot.com/ thanksss :D

Tulus Sweet said...

nak makan pedas duk n9 lah. heheheh

Syafiq Ajis said...

bahahhahaa.. pedas tuu..

www.longoi.com

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Pelangi said...

salam jom singgah di blog saya...www.pelanginadia.blogspot.com..banyak peplum dan dress yang to date...salam ziarah

Proactol Cost said...

tips2 yg diberikan memang terbaekk.....guling2 aku ketawa...kikiki

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

boleh pkai tips ne

Nasuha said...

Comel btul bdk dlm gmbr..

Hanif Idrus said...

Segenggam nasi... ? susah tu..hahaha.
Salam kenal bro

Anonymous said...

Salam..gula ringkas (gula pasir/gula perang/susu pekat manis, etc) adalah salah satu penyumbang kepada berat badan berlebihan. Salah satu option untuk menggantikan gula tersebut adalah dengan menggunakan stevia (daun herba yang mempunyai rasa manis semulajadi TANPA gula). Dapatkan maklumat lanjut mengenai stevia di sini http://gunastevia.blogspot.com/

Amyma Omar said...

salam...saya dah follow awak,bole follow kite balik??tq sangat2...

tenku butang said...

ho3.. teman nk turunkan berat perut jeww.. kui3

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Raudzah Zahari said...

first time singgah sini..ada tips sempoi rupanya..yang agak luar biasa tu hmmmm..memang sempoi habis sapa yang boleh follow tu..

drsamsung said...

kalo sudah terlalu berat pasti perlukan tips paling luar biasa pula

Amir said...

betui bos..petang2 eksesais dlm sejam (joging ka, main bola ka..), malam jangan makan nasik.

aku penah buat ni masa dajah 6 dulu..siap makcik kedai tanya apa rahsia aku bleh kurus..haha..

Canis Lupus said...

You make me cry.I was in the bad condition when reading what you're said !

Canis Lupus said...

Badan dia comel dah macam brand tayar :D

ekin schmidt said...

makan pedas tu mcm membunuh diri je nanti dpt buasir plak . haha :)



btw, dlm post ada fan page PENCURI GAMBAR AWEK.
try test cari gamba awek2 korang kot2 ada. diorang duk komen -ve plak kt gamba empunya yg xbersalah tu.
please report sbb ..eiii..takde akal la sp owner page tu!!

http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/06/masalah-makan-diri.html

Mohd Islam said...

Assalamualaikum,

Kenapa biarkan laman web dan blog anda yang baik dan berpotensi ini tidak diketahui orang?

Sebarkan dan tambah pengunjung dengan bertukar iklan laman web di

Produk Muslim Ads Network

Baru dilancarkan.. Daftar segera ia percuma!!.. kelulusan serta merta...

Terima kasih

aizamia3 said...

hahaha.. memang kelakarlah.. luarbiasa kurus cenggitu kalau guna idea tu.. ;)

fatimatuzzahra said...

yang upah bodyguard tu memang luar biasa tu hihi..

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia